Norvég segítséggel szorítják vissza a TBC-t az országban

Az Egészségügyi Minisztérium 2016 végéig 5,3 millió eurót fordít tbc-ellenes gyógyszerek, magas színvonalú laboratóriumi eszközök és felszerelések vásárlására, illetve 600 orvos, egészségügyi asszisztens képzésére, 10 ezer páciens tesztelésére – írja a Szatmári Friss Újság. A projektet egy norvég alapból finanszírozzák, melynek célja a tuberkulózis ellenőrzés alatt tartása Romániában.

A szaktárca által kidolgozott projekt a minisztérium közleménye szerint az egész országra kiterjed. „A projekt legfőbb haszonélvezői a tuberkulózisos betegek. Közülük több mint tízezer fő esetében végzik el az úgynevezett multidrog rezisztens tuberkulózis (MDR TB) gyorstesztet, ezt követően 1000 páciens, akinél MDR TB-t állapítanak meg, részt vehet egy átfogó kezelésen” —fogalmazott Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, aki azt is elmondta, hogy a pénzügyminisztérium jóváhagyását követően elkezdődik a projekt gyakorlatba ültetése.

A program keretében tízezer tbc-s betegen elvégzik a gyorstesztet a multidrog rezisztens tuberkulózisra. A pozitív tesztet produkált személyek közül ezren teljes gyógyszeres kezelésen esnek majd át. Ezenkívül ezer, hátrányos helyzetben élő tbc-s páciens ambuláns kezelését is támogatják majd. 70 egészségügyi mediátor és 50 szegény községben tevékenykedő egészségügyi asszisztens speciális továbbképzésen vehet majd részt. Az országos tbc hálózat 600 tagja is részt vesz majd egy képzésen. Ezenkívül a szakorvosok számára is szerveznek majd képzéseket a projekt keretében, ugyanakkor az országos tbc hálózatot is aktualizálják.

Kimaradt?