Nyolcszáz háromszéki családot perelnek közüzemi tartozás miatt

Négy Kovászna megyei városban 4,4 millió lejjel tartoznak a lakosok a vízszolgáltatónak, tájékoztatott Fejér Sándor. A Közművek Rt. regionális vízszolgáltató igazgatója szerint Sepsiszentgyörgyön 300 pert indítottak, Kézdivásárhelyen 200-, Kovásznán 180-, Bodzafordulón pedig 100 család ellen indult végrehajtási per.

Az igazgató szerint a bíróság elé idézett ügyfeleik jelentős része a pertől megrémülve elkezdi törleszteni az elmaradást. Idén Sepsiszentgyörgyön egy esetben jutottak el oda, hogy több mint 10 ezer lejes tartozásért elárverezték az ügyfél lakását.

Kozsokár Attila a vízszolgáltató aligazgatója szerint Háromszéken 92 ezer személynek biztosítanak ivóvizet és szennyvízcsatorna szolgáltatást. Négy kategóriába sorolhatók a fogyasztók: a cégek, az állami intézmények, a magánházak és a tömbházak lakói. Nagy tartozásaik jellemzően a tömbházlakóknak vannak, mert olyan a rendszer, hogy egyénileg nem tudják lekapcsolni a hálózatról az adósokat. A szolgáltatónak a tulajdonosi társulással van szerződése, és bár a törvény megengedi, hogy az egész lakótömbben elzárják a vízcsapot, ezt nem teszik meg, hogy ne büntessék a rendszeresen fizetőket.

Kozsokár Attila szerint új fizetési rendszert vezettek be, hogy megkönnyítsék a közüzemi számlák kifizetését. A Közművek szerződést kötött a Pay Point nevű céggel, amelynek 47 üzletben van terminálja, ahol leolvassák a közüzemi számlát és kezelési költség nélkül, készpénzben lehet fizetni. Emellett tárgyalnak a Pay Zone nevű céggel, amelynek még közel 70 boltban van terminálja.

Falvakra is kiterjesztik a közmű rendszert

Háromszéken a falvakra is kiterjesztenék a városi víz- és csatornahálózatot. Kozsokár Attila a Közművek Rt. aligazgatója elmondta: Sepsiszentgyörgyön a kutak kapacitásának a hetven százalékát használják ki,  tehát van lehetőség a szolgáltatás kiterjesztésére. Tavaly Gidófalvát és Bodokot csatlakoztatták a rendszerre, de szolgáltatnak már Uzonban és Szentkatolnán is. Idén beindul a rendszer Árkoson, Illyefalván, Vargyason és Bardócon is, és tárgyalnak Zágonbárkánnyal és Szitabodzával.

Kozsokár Attila szerint a falvakra való terjeszkedéssel gondot okoz a vállalatnak a számlák kézbesítése, ezért próbaként Uzonban egy cégnek szervezik ki ezt a munkát. Ha beválik a módszer regionális szinten kiszervezik a számlázást, mondta az aligazgató, aki szerint így gazdaságosabb, mint ha minden településen saját alkalmazottat foglalkoztatnának.

Az elmúlt évtizedekben a háromszéki falvakon sok beruházás történt pályázatokból, kormánypénzekből, de a vidéki önkormányzatok rájöttek, hogy számukra teher a különálló víz és csatornarendszerek működtetése, fenntartása, ezért szívesen csatlakoznak a városi hálózatokra, vagy átadnák a meglévő rendszerek működtetését a Közművek rt-nek, mondta Kozsokár Attila.

Kimaradt?