Pásztor: hatalmas árhullámra számítunk Olténiában

Sürgősségi kormányrendelettel segítenének Farkaslakán, hatalmas árhullám vonul végig a Zsil folyón, dél-nyugati irányból Bihar megye aljáig is várhatók problémák – közölte a maszol.ro-val Pásztor Sándor. A vízügyi államtitkárt a romániai árvízhelyzetről kérdeztük.

Ha Indiában volnánk, nem kellene csodálkoznunk az ilyen erősségű csapadékok láttán, romániai viszonylatban azonban újdonságnak számítanak az elmúlt két évben tapasztaltak – mondta kedden a maszolro-nak az államtitkár. Gyakran találkoztak 140-150 literes négyzetméterenkénti csapadékkal, egy ízben 188-at is jegyeztek, ami Gorj és Argeș megyében az éves mennyiség 35-40 százalékát jelenti.

A szerdán Olténiában történtekről megjegyezte, hatalmas gondokat okozott az elinduló agresszív árhullám, és ha próbálták is menteni a menthetőt, ilyen esetekben nem igazán lehetett mit tenni a szokásos módszerek alkalmazásával. "Ma (szerdán - szerk. megj.) reggel azt tapasztaltuk, hogy a víz haladásával tágul a meder, kevesebb gondot okoz, illetve a környékbeli víztározókat is megtöltötték már, a lennebb levőket kiürítették előre" – tájékoztatott Pásztor Sándor.

Amikor telefonon hívtuk, az államtitkár éppen Teleorman megyében tartózkodott Alexandria és Roșiorii de Vede között. Az itt levő Vedea folyónál harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, ugyanis éjfél és hajnali négy óra között számítanak egy nagy mennyiségű – nyolcszáz köbméteres – víz érkezésére Alexandriában.

„Nem lesz probléma a töltésekkel, azon a mintegy 55 kilométeres területen viszont, ami Alexandria és a Duna között van, nincs kellő védelem, így azon dolgozunk éppen, hogy egy kiválasztott területet tudjunk elönteni néhány napra” – mondta Pásztor Sándor.

A Zsil folyón is vonul egy árhullám, ott azonban nagy tározók vannak, amelyeket használhatnak, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy az érintett önkormányzatokat riadóztassák. Erdélyt csak részlegesen érinti a probléma: dél-nyugatról, a Bánságban lehet számítani árhullámra, Bihar megye alsó részét érintően, de a szakemberek nem számítanak komoly problémákra.

A károkról az államtitkár egyelőre nem tudott nyilatkozni: még lefele tart az árhullám, remélhetően csütörtökre már megszabadulnak tőle – jelentette ki. Közben dolgoznak egy sürgősségi kormányrendeleten amellyel a farkaslakiakon segítenének, mert egy következő nagyobb árhullám ellen nem volna megfelelő védelem.

"A jó hír az, hogy az erős esőzések után, egy-két napon belül csendes periódusra számíthatunk" – fogalmazott Pásztor Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?