Hivatalosan is Victor Pontát jelölte a PSD államfőnek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsa kedd este Craiován hivatalosan is Victor Ponta pártelnököt jelölte államfőnek. A kormányfő egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy „véget vet a Băsecu-rendszernek”.

Az országos tanács ülése a miniszterelnök hiányában kezdődött, mintegy ötezer küldött részételével, Ponta ugyanis az árvízsújtott területeken tartózkodott. Craiovára visszatérve beszédét azzal kezdte: olyan románok körében jelenti be jelöltségét, akiknek szükségük van a segítségére.

Meggyőződését fejezte ki, hogy megnyeri az elnökválasztást, és mandátuma úgy néz majd ki, mint a keddi napon: folyamatosan a rászorultakon, a bajba jutottakon fog segíteni. Ponta nem árult sok részletet az elnöki programjából, beérte azzal, hogy Traian Băsescu „korrupt rendszerét”, „a tíz év gyűlölködést és hazugságot” bírálja.

Nem baj, ha valaki nem román

Ponta a legesélyesebbnek tartott lehetséges ellenjelöltjére, az evangélikus vallású, szász nemzetiségű Klaus Johannisra utalva kijelentette: semmi gondja azzal, ha egy elnökjelölt nem román és nem ortodox vallású.

„Azt sem szeretném azonban, hogy valaki a saját hazámban azzal vádoljon vagy hibaként tüntesse fel, hogy román vagyok és ortodox. Így születtem, így fogok meghalni, büszke vagyok erre, és azt hiszem, tiszteletet érdemlek ezért” – jelentette ki a PSD államfőjelöltje.

Kimaradt?