Díjnyertes a kolozsvári egyetemisták földrengésbiztos épülete

A Kolozsvári Műszaki Egyetem diákjaiból álló csapat nyerte az első díjat a földrengésbiztos épületek tervezési versenyén. Az Alaszkában július 21-25 között tartott „Seismic Design Competition”  elnevezésű megmérettetésen az erdélyi egyetemistáknak 28 amerikai felsőoktatási intézmény, köztük  az UCLA, Stanford és California-Berkeley csapata volt az ellenfelük – írja a citynews.ro.

A műszaki egyetem hallgatói balsafa felhasználásával építették meg a makettet, mely épen maradt mindhárom földrengést szimuláló teszten. „Az első két földrengés-szimuláláson a makett szerkezeti épségét tesztelik, míg a harmadikon a teljes épületet. A szimulált földrengések ereje fázisonként növekedik” – mondta el az Kolozsvári Műszaki Egyetem szóvivője, Mirela Boțan.

A kolozsvári csapat 2 építészhallgatóból és 9 építőmérnök-hallgatóból állt, a versenyen egy 29 emeletes, 2 méteres épület-makettel vettek részt, melyen csaknem egy évig dolgoztak. A nyertes csapatnak Victor Ponta miniszterelnök is gratulált Facebook-oldalán.

 

Kimaradt?