Így cselezik ki a kolozsvári fiatalok a jegyellenőröket

Facebookon fogtak össze a kolozsvári tömegközlekedést használó fiatalok a jegyellenőrök ellen.

Közellenségnek tekintik a kolozsvári tömegközlekedésben jegy nélkül utazó utasok az ellenőröket. Hogy az „ellenség” támadásait kivédjék, az egyik közösségi oldalon csoportot hoztak létre, amelynek tagjai valós időben jelzik egymásnak, hogy éppen melyik járaton kockázatos blattolni – írja a ziuadecluj.ro. A Facebook-csoportnak állítólag már közel ötezer tagja van, főként fiatalok.

Liviu Neag, a kolozsvári közszállítási vállalat (CTP) vezetője a sajtónak azt nyilatkozta, nem volt tudomása erről a szerveződésről. „Az emberek nem szeretik az ellenőröket, ezért kerülik őket” – magyarázta. Hozzátette, azt azért mégsem találja természetesnek, hogy egyik utas figyelmeztesse a másikat az ellenőrök jelenlétéről. „Ez egy társadalomellenes, negatív viselkedésminta, amelyet nem szeretnék kommentálni” – fogalmazott.

Kolozsváron egy menetjegy ára 2 lej, ám csak két utazásra érvényes jegyeket árusítanak, így az utasnak 4 lejes jegyet kell váltania. Akit érvényes (kilyukasztott) menetjegy, vagy bérlet hiányában elkapnak az ellenőrök, annak helyben 35 lejes bírságot kell fizetnie, ha pedig nincs nála ez az összeg, akkor jegyzőkönyet vesznek az esetről, a bírság értéke pedig a 150 lejt is elérheti. Néhány hete a menetjegyet sms-ben is meg lehet váltani.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?