Zökkenőmentesebb évkezdést ígér jövőre Andronescu

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter keményen bírálta a PDL kormányzását amiatt, hogy előzetes felmérések, tantermek és felkészült tanárok hiányában indította el az előkészítő osztályok bevezetését.

A tanügyminisztérium mindössze 6000 előkészítő osztály létesítésére számított, ehelyett tanévkezdés 8700 osztályt jegyeztek – jelentette be a kedden a tárcavezető, a PDL által kezdeményezett egyszerű indítvány vitáján. „Július elején vettem át a mandátumot, ekkor a tanmeneten kívül még semmit sem gondoltak ki ahhoz, hogy szeptember 15-én megfelelő körülmények mellett elindíthassák az előkészítőket" – közölte. Rámutatott: nem volt tananyag, sem egy elképzelés arról, hogy hogyan fogják azt előteremteni.evkezdes

Az oktatási miniszter elmondta: számára az volt a legkellemetlenebb, hogy a nyáron még nem voltak sem biztosítva, sem előkészítve a nulladikosoknak szánt tantermek, így kényszermegoldásoként az osztályokat tornatermekben, laboratóriumokban, műhelytermekben, öltözőkben, a logopédusok kabinetjében vagy éppenséggel a folyósokon rendezték be.

„Elfogadhatjuk azt, hogy vannak hibák, de nem tarthatunk ki a tévedéseink mellett, felmérjük a helyzetet azért, hogy jövőben ne legyenek az ideihez hasonló gondjaink" – fogalmazott Andronescu. Kifejtette: lehetetlen helyzet alakult ki évkezdéskor, a szülők lakcímet cseréltek, így 10-12 család is jutott egy lakásra, többen etnikai hovatartozást is változtattak, hogy gyerekeiket német iskolába írathassák.eandronescu

A miniszter szerint amikor átvette a tisztséget semmi sem volt előkészítve, két hónap alatt kellett intézkedni ahhoz, hogy a nulladik osztályok is elkezdhessék a tanévet. „Megtesszük a kellő lépéseket a helyzet orvoslására, hogy sem a szülőknek, sem a tanári karoknak ne szembesüljenek olyan gondokkal, mint idén" – biztosított a tárcavezető.

A képviselőház kedden vitatta meg az egyszerű indítványt, amelyet 63 PDL-s képviselő kezdeményezett oktatási kérdésekben. A kezdeményezéssel Victor Ponta miniszterelnök és Ecaterina Andronescu tanügyminiszter lemondását szeretnék elérni.

Kimaradt?