Félrevezető reklám miatt bírságolt a fogyasztóvédelem

Félrevezető reklámért bírságoltak meg egy háromszéki közösségfejlesztő egyesületet, amely több szabadidős központot is működtet a megyében. Mircea Diacon fogyasztóvédelmi főfelügyelő szerint az Aquasic egyesület félrevezető módon gyógykezelő központként hirdette a málnásfürdői és oltszemi fürdőket, ezért 1000 lejes pénzbírságot róttak ki.

A fogyasztóvédők szerint a 1154 /2004-ös számú kormányrendelet értelmében a „gyógykezelő központ” megnevezéshez bizonyos engedélyek beszerzése szükséges az Országos Balneoklimatológiai Intézettől, amelynek szakemberei elemzik az adott fürdő vízének kémiai összetételét, az ásványi anyag tartalmát, és megállapítják, hogy milyen gyógykezelésekre használható és mire ellenjavallott.

A háromszéki egyesület nem szerezte be ezeket az engedélyeket, mutatott rá Mircea Diacon, aki szerint az Aquasic a megye más településein is működtet a „Borvíz utja” projekt keretében épült fürdőket, és, hogy elkerüljék a további félrevezető népszerűsítést, a fogyasztóvédők tanácsot adtak az engedélyeztetési eljárás megkezdéséhez, illetve javasolták, hogy a „gyógykezelő központ” megnevezést cseréljék le „szabadidős központra”.

A Kovászna megyei fogyasztóvédők továbbá 3000 lejre bírságoltak meg egy bodzafordulói személyt, aki panziójában működési engedély nélkül szállásolt el vendégeket, ezt a létesítményt bezárták. Mint arról beszámoltunk a háromszéki fogyasztóvédők az elmúlt napokban bezártak két tábort is, amelyek működési engedély nélkül fogadtak diák csoportokat. A katrosai és uzonkafürdői táborhelyek tulajdonosai 5000 illetve 1000 lejes bírságot is kaptak. 

Kimaradt?