Tévhiteket oszlattak el a paracetamolról

Nem szünteti meg a derékfájást a paracetamol – írja az Agerpres egy ausztrál kutatócsoport által készített tanulmány idézve. A gyógyszernek körülbelül akkora hatása van a lumbágó megszüntetésére, mint egy placebo tablettának. Sőt a placebót szedő betegeknek hamarabb megszűnt a panaszuk, mint a paracetamollal kezelteknek. A The Lancet orvosi szaklap szerint ennek ellenére a derékfájásra elsőként felírt gyógyszer világszerte a paracetamol marad.

A PACE elnevezésű kísérletet Sydney 235 klinikájának 1652 betegén végezték három hónapon keresztül. Az alanyokat sorshúzással három csoportra osztották. Az első csoport napi háromszor, négy héten keresztül kapott paracetamolt, a második csoportnak csak akkor adtak, ha a beteg szükségét érezte, de legfennebb 4 grammot egy nap, a harmadik csoport betegeit pedig placebo tablettákkal kezelték. Gyógyultnak azok a betegek számítottak, akiknek egymást követő hét napon át nem volt fájdalmuk vagy csak enyhe panaszaik voltak.

Az első két csoportba tartozóknak a felépülési idő 17 napig tartott, míg a placebo tablettával kezelteknél 16 napig. Az első két csoport betegeinél a paracetamol semmivel sem enyhített a lumbágóval járó mozgáskorlátozottságon vagy az alváshiányon.

Az orvosi szaklapban megjelentetett tanulmány eredményeire reagálva a rotterdami Erasmus Egyetem két orvosporfesszora megjegyezte: üdvözlendő az ausztrál kutatók felfedezése, de a lumbágó kezelésére felírt gyógyszereket nem lehet csak egyetlen tanulmányra alapozva megváltoztatni.

 

Kimaradt?