TÖRVÉNYTÁR: Megoldódott a volt TSZ nyugdíjasok gondja

Az Állami Számvevőszék (Curtea de Conturi) által lefolytatott ellenőrzés törvényellenesnek találta azt az eljárást miszerint a volt TSZ tagoknak, akik 2003 előtt betöltötték nyugdíjra jogosító életévüket és akik részesültek rokkantsági nyugdíjban (pensia de invaliditate) is, nyugdíjuk növelésekor növelték a rokkantsági nyugdíjukat is. Ebből a megállapításból kiindulva, a ma 70–75 éves idős nyugdíjasokat arra kötelezték, hogy személyenként 7.000–8.000 lejt fizessenek vissza a nyugdíjpénztárnak.

Ezt az elviselhetetlen terhet vette la az érintettek válláról a Hivatalos Közlöny július 22-ki, 541. számában megjelent 120/2014 sz. Törvény. Ez mentesíti a visszafizetési kötelezettségtől mindazokat, akik értesítést kaptak a nyugdíjhivataltól a fent említett „törvénytelen juttatás” visszafizetésére. Vonatkozik ez a rendelkezés azokra is, akiknek a terhére a törvény megjelenése után adnak ki visszatérítési kötelezettséget.

Akiktől már levonták, részben vagy egészben, az Állami Számvevőszék által szabálytalannak talált jövedelmet, azoknak visszatérítik a szóbanforgó összeget, kivéve annak azt a részét amit a nyugdíjból az egészségügyi hozzájárulás (contribuţia de asigurări de sănătate) és a jövedelemadó (impozit pe venit) címén vontak le.

Nem érvényesek a törvény által elrendelt mentesítések azokra a visszafizetési kötelezettségekre, melyeket az érintett személy által közölt hamis adatok vagy okmányok alapján állapítottak meg.

A törvény gyakorlatba ültetése céljából a munkaügyi minisztérium köteles augusztus 25-ig a kormány elé terjeszteni, elfogadás végett, a jogszabály alkalmazásának módszertani szabályait (norme metodologice).

Kimaradt?