Sokkal gyorsabban lemerül a laptopod, ha Chrome-mal netezel

Hivatalosan is elismerte a Google, hogy a böngészők között sok tekintetben legjobbnak számító Chrome egyvalamiben komoly fejlesztésre szorul, jelenleg ugyanis zabálja az akkumulátort. A Chrome-ot a magyarok egyharmada használja, az ő gépük fél-egy órával rosszabbul teljesít a többiekénél.

Az elvárható normálisnál 20-25 százalékkal gyorsabban meríti a Chrome böngésző windowsos verziója a laptopok akkumulátorát – hívta fel rá a figyelmet a Forbes cikke, most pedig a Google maga is megerősítette a hiba létezését. A böngészőben lévő szoftverhiba a magyar netezők több mint egyharmadát érinti.

A problémát az okozza, hogy míg a többi böngésző, például a Firefox vagy az Internet Explorer, a rendszer alapértelmezett beállításai szerint 15,625 milliszekundumonként küld kérést a processzor felé, addig a Chrome-ban ez az érték 1 ms-re van állítva. Másképpen fogalmazva: míg a többi böngésző másodpercenként 64 kérést küld a processzornak, a Chrome nagyjából ezret.

A többi böngésző csak nagyobb erőforrást igénylő feladatoknál – pl. youtube-ozás – fokozza a kérések számát, a Chrome-nál viszont ez az érték folyamatos. Olyannyira folyamatos, hogy akkor is fennáll, ha éppen nem csinálunk semmit a böngészővel, csak az (akár a háttérben) meg van nyitva.

A rossz hír, hogy a programhibát egy szakember már négy éve jelezte a Google-nek, tehát négy éve bennevan a böngészőben anélkül, hogy a Google kezdett volna vele valamit. A jó hír, hogy a vállalat fejlesztői most elkezdtek dolgozni a prioritási lista elejére sorolt problémán. Ha a Google kiadja a javítást, a Chrome-felhasználók fél vagy akár egy órával tovább használhatják majd laptopjukat.

Kimaradt?