Aggasztóan nő a leányanyák száma Háromszéken

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórház vezetői szerint egyre fiatalabb lányok hozzák világra gyereküket. Idén már 44 kiskorú szült a sepsiszentgyörgyi kórházban, mondta Antal Álmos nőgyógyász, a kórház orvosigazgatója, aki szerint a legfiatalabb anyák közt hét 14 éves lány volt.

A kórház adatai szerint 2012-ben 84 kiskorú lány szült gyereket, idén az első félévben már 44 leányanyát jegyeztek. Ők sem fizikailag, sem szellemileg nincsenek felkészülve a gyerekvállalásra, mutatott rá András Nagy Róbert korházmenedzser.

Hozzátette: a legtöbb leányanya az előpataki, árapataki, hetei, sepsiszentgyörgyi, bölöni, oltszemi, gidófalvi és bodzafordulói romaközösségekből származik. Szakemberek szerint a statisztikák nem tükrözik a jelenség minden vetületét, például azt, ha egy kiskorú több gyereknek is életet ad, tehát a 18 év betöltése előtt már többgyerekes anya, idős korára már ükunokái születnek. Mint mondta, gondot jelent az is, hogy a romák körében nem működnek a társadalmi korlátok.

Bíróság előtt felelnek az apák

András Nagy Róbert szerint minden esetet jelentenek a rendőrségen és a Gyermekvédelmi Igazgatóságnál, akiknek kötelességük törvény szerint eljárni azokkal szemben, akik kiskorú lányokkal létesítenek nemi kapcsolatot. A Kovászna megyei rendőrség valamennyi ilyen esetet kivizsgálta, összeállították a bűnvádi dossziét és átadták a törvényszéknek, amely a büntetés mértékéről dönt. A bíróságon a leányanyák rendszerint azt nyilatkozzák, hogy beleegyezésükkel történt a nemi aktus, nem történt erőszak - mutatott rá Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő.

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária szerint a helyi és állami hatóságok összefogására lenne szükség, hogy közösen vegyék fel a harcot a jelenséggel szemben, így például felvilágosító kampányokat szervezzenek a fiatal lányoknak, de a civil szervezetek is szerveztek már akciókat, amelyek során fogamzásgátlót osztottak szét a jelenségnek leginkább kitett társadalmi csoportok tagjai között.

Vass Mária szerint idén a gyereküket kórházban hagyó anyák közül is három kiskorú volt. Őket állami gondozásba vették. Ha az anyának még nincs személyazonossági igazolványa, tehát nem töltötte be a 14 évet, nem írathatják a nevére a kisbabát, sőt nem is adhatják oda neki, ilyenkor egy felnőtt korú rokon bevonására van szükség.

Kimaradt?