Ukrajna után Romániában a legelterjedtebb a hálapénz Európában

Európai szinten az ukrajnaiak után a romániaiak fizetnek a leggyakrabban hálapénzt az orvosoknak – derül ki a jelenséget vizsgáló tanulmányból, amelyet a HotNews ismertetett szerdán.

E szerint a szovjet mintára, Kelet-Európa-szerte elterjedt szokás a romániaiaknak okozza a legtöbb gondot, mert a csúszópénzeknek legtöbbször olyan magas a közvélekedés szerint elvárt összege, hogy a lakosság a jelentős kiadástól való félelmében inkább nem fordul orvoshoz, és romlik az egészségi állapota.

A tanulmány szerint a romániai felnőtt lakosság 11 százalékának meggyőződése, hogy köteles hálapénzt fizetni az orvosoknak. Európában a románok és az ukránok azok, akik leggyakrabban kölcsönből vagy javaik értékesítéseiből kénytelenek fedezni az egészségügyi ellátásukra szánt "figyelmességet".  Tavaly a romániaiak átlagban 34 lej hálapénzt fizettek a háziorvosuknak, 360 lejt a kórházi orvosoknak és 1130 lejt a sebészeknek, ha operációra volt szükségük.

A romániak egynegyede esetében a felajánlott hálapénz éves átlaga a háztartásuk bevételének az egytizedével egyenlő. Így európai viszonylatban a románok zsebét terheli legjobban az egészségápolásra fordított hálapénz, akkor is, ha van egészségügyi biztosításuk.

Kimaradt?