Biró Rozália: ha a SZÁT is úgy dönt, akkor vállalom

Biró Rozália szenátort javasolja majd utódjául a kormányban a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki ülésén Kelemen Hunor. A nagyváradi politikus szerdán a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: ha a SZÁT is úgy dönt, elvállalja a kulturális miniszteri és a kormányfő-helyettesi tisztséget.

Biró Rozália szerdán megerősítette a maszol.ro-nak azt a korábbi értesülését, hogy a legesélyesebb várományosa a Kelemen Hunor lemondásával augusztus elsején megüresedő kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségnek.

A nagyváradi szenátor megkeresésünkre elmondta: a szövetségi elnök a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki ülésén őt fogja javasolni utódjául a kormányban. „Ha a SZÁT ezt megszavazza, megköszönöm a bizalmat, és elfogadom a feladatot” – jelentette ki lapunknak. Hozzátette, nem lehet kizárni azt, hogy a testület tagjai másként döntenek.

Biró Rozália az egyeztetések hátteréről is beszámolt lapunknak. Elmondta, hogy korábban Markó Béla szenátort (volt miniszterelnök-helyettest), majd Borbély László képviselőt (volt minisztert) kérték fel Kelemen utódlására a kormányban, de egyik sem vállalta a jelölést. „Mindketten komoly politikai tapasztalattal rendelkező RMDSZ-vezetők. Természetes,  hogy őket keresték meg elsőként ” – magyarázta a szenátor.

Nagyvárad volt alpolgármestere a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) és az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is. Victor Ponta miniszterelnök egy tévéinterjúban arról beszélt: jó néven venné, ha Kelemen Hunor egy hölgyet javasolna maga helyett a kormányba.

Szabó Ödön Bihar megyei ügyvezető RMDSZ-elnök Biró jelöléséről a Krónikának azt nyilatkozta: szerinte a legalkalmasabb személy a két kormánytisztségre, hiszen volt nagyváradi alpolgármesterként és gazdasági szakemberként nemcsak a szakmai tapasztalata és a hozzáértése, hanem a politikai súlya is megvan hozzá. "Jó választás lehet, és Bihar megye is csak örülni tud, ha ez a döntés véglegessé válik” – mondta a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?