Királyságot alapított lányának az ígéretéhez hű apa

Már ki is tűzte saját készítésű zászlójukat az Egyiptom és Szudán között elterülő 1200 négyzetkilométeres területre az a virginiai férfi, aki megígérte kislányának, hogy egy nap igazi hercegnő lehet belőle. Az ország már meg is van hozzá.

A főként sivatagos, hegyek tarkította kis területre, Bir Tawilra egyik állam sem tart igényt, így Jeremiah Heaton méltán remélheti, hogy a minikirályságot önálló államként ismerik el, és lányának így teljesülhet az álma: igazi hercegnő válhat belőle. A kis Emilyt családtagjai máris hercegnőnek hívják, és apjától még egy igazi koronát is kapott, ahogy az ehhez a magas címhez dukál.

Jeremiah fél éve, egy közös játék során tett könnyelműnek tűnő ígéretet, nevezetesen, hogy egy nap igazi hercegnőt csinál belőle. A férfi hosszas kutakodás után talált is egy afféle senki földjét, egy afrikai területet. Gyorsan odautazott, és kitűzte Bir Tawil új zászlaját, amelyet a család tervezett és varratott meg. Az egyiptomiaknak nincs gondja az új miniállam alapításával, Szudán még nem jelzett vissza. Ettől függetlenül Jeremiah reméli, hamarosan önálló állam felett uralkodhat az ő kis hercegnője.

„Gyönyörű kis ország ez, érintetlen sivatag, és némi hegység Afrika észak-keleti részén” – mondta a büszke apa a New York Daily Newsnak. Gyakorlatilag lakatlan, csak néhány beduin törzs vonul át rajta időről időre, úgyhogy Emilynek egyelőre az alattvalókkal sem kell sokat törődnie.

Bir Tawil talán az egyetlen senki földje, ami még maradt a bolygón, leszámítva a közös óceán- és tengerfelületeket. Úgy alakult ki, hogy Egyiptom és Szudán külön-külön jelölte ki határait, ez a kis szakasz kimaradt, végül egyik országhoz sem számították be. A két javarészt iszlám vallású észak-afrikai ország egyébként folyamatosan vitázik egy Bir Tawillal szomszédos földdarabon, de Heatonék királysága egyiküknek sem kell.

Kimaradt?