Növekednek a leukémiások túlélési esélyei Európában

A leukémiás betegek túlélési esélyei határozottan növekedtek Európában, de a hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés mértéke alapján országonként eltérően – derült ki az eddigi legnagyobb szabású európai vizsgálatból. A leukémia elleni új technológiák és hatékonyabb orvosságok bevezetése és alkalmazása sokkal lassabban zajlik Kelet-Európában.

A Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányban Milena Sant, az olasz nemzeti daganatkutató intézet munkatársa kollégáival 560 444 leukémiás beteg 1997 és 2008 közötti adatait elemezte, és meghatározta az ötéves túlélési arányokat, valamint azok változását. Az adatok a rákbetegségek hivatalos jegyzékéből származtak.

„A jó hír az, hogy a legtöbb rákbeteg esetében 11 százalékkal növekedtek az ötéves túlélési esélyek. Ez a 2000-es években új, célirányosabb gyógyszerek engedélyezésének köszönhető, mint például a Non-Hodgkin limfóma esetében használt rituximab vagy a mieloid leukémia kezelésére bevetett imatinib hatóanyagú szerek.”

A legmodernebb orvosságok azonban eltérő gyorsasággal terjednek el a különböző országokban, ennek hátterében főként az eltérő költségkezelés áll. „Az új technológiák és hatékonyabb orvosságok bevezetése és alkalmazása sokkal lassabban zajlik Kelet-Európában (Bulgária, Észtország, Litvánia, Szlovákia). Ennek okai az országok egészségügyi rendszerének eltérő irányításában és a betegségek kezelésének különbözőségeiben keresendők” – írják a tanulmány szerzői.

Az ötéves túlélési arányok a follikuláris limfóma esetében 59-ről 74 százalékra emelkedtek, a B-sejtes diffúz limfóma esetében 42-ről 55 százalékra, a krónikus mieloid leukémia esetében pedig 32-ről 54 százalékra emelkedtek átlagosan.
A javulás azonban regionális szinten eltérő: a krónikus mieloid leukémiánál az ötéves túlélési esélyek Észak-Európában (Dánia, Izland, Norvégia) 29-ról 60 százalékra, Közép-Európában (Ausztria, Franciaország, Svájc és Hollandia) 34-ről 65 százalékra növekedtek. Nagy-Britanniában ugyanakkor 35 százalékról csupán 56 százalékra emelkedtek. A dél-európai esélyek 37 százalékról 55 százalékra nőttek.

Bizonyos gyógyszerek bevezetése forradalmasította a leukémia kezelését. Mivel az onkológiai hematológia alig ismer más kezeléseket, ezeknek a terápiáknak az elérhetősége döntő jelentőségű a betegek számára – fogalmaznak a szakértők.

A tanulmány rávilágított arra is, hogy még a legfejlettebb nyugati ipari államok is rossz helyzetbe kerülhetnek, ha nem biztosított a modern rákterápiák finanszírozása. Nemzetközi szakértők évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy költségkontrollja miatt az egyébként példaképként kezelt Nagy-Britanniában is romlik a páciensek helyzete.

Kimaradt?