Másfél órán át vonultak fel a szatmári véndiákok

Csaknem másfél órán át vonultak fel szombat délben a 450 éves református gimnázium udvarán a szatmárnémeti véndiákok. A helyi Véndiákszövetség már sokadik alkalommal jára rendezte meg a nyári vakációban a város magyar középiskoláiban korábban végzettek találkozóját, amelyre ezúttal is nagyon sokan eljöttek, nemcsak itthonról, de a világ számos országából is. Szép számmal Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Svájcból, Angliából, sőt akadt egy vendég a távoli Ausztráliából is. Mintegy jelezve, hogy hányfelé szórta szét a történelem vihara a szatmáriakat.

 A legidősebb, 87 éves véndiák csak innen a közelből jött. Szinte mindenki ismerte, hisz Kondor Gedeon hosszú időn át tanított a helyi magyar líceumban, ahol maga is végzett hajdanán, 71 esztendeje. A maszol.ro kérdésére elmondta, többek között az élteti, hogy nagyon sok volt diákja megtalálta helyét az életben és mindannyian tisztelettel gondolnak rá, bárhol lakjanak. A magyar líceum neves tanárai közül, mint minden évben, most is eljött Pécsről az egyik legsikeresebb tanár, Tóth László, akinek a legnehezebb időkben is volt olyan osztálya, amelyből minden végzős bejutott valamilyen egyetemre, legtöbb műszaki karra, hisz Tóth tanár úr matematikára tanította őket.

Minden véndiák-csoportot egy-egy magyar népviseltbe öltözött lány, mostani diák vezetett fel. Legtöbben nem a 30 vagy 40 éve végzettek voltak, hanem a 60 éve érettségizettek, akik mintegy nyolc- tíz, külön csoportban jelentek meg. Alkalmasint a nosztalgia hozta őket össze ilyen szépen. A zászlós felvonulás után megkoszorúzták több neves tanáruknak az iskola falán lévő emléktábláját, majd rövid beszédek és szavalatok következtek. A műsort színezte négy (festmény, kerámia, fotó és szőnyeg) kiállítás megnyitása és négy könyvbemutató. Ez utóbbi szerzői közül Ligeti Zoltán a Kölcsey tanára, Fazekas Lóránd, Szopos Csaba és Elek György pedig diákjai voltak.

Mikor e sorokat pötyögtetem, már javában áll a délutáni buli, amit a 10-es általános iskola diákjainak mazsorett-bemutatója, a zilahi Terbete néptánc-együttes műsora s a Phoenix ifjúsági zenekar játéka vezetett fel. A hatalmas iskolaudvar, mint máskor, most is éjfélig az eszem-iszom és vidám szórakozás színhelye. Jelek szerint Varga Péter és zenekara ezúttal is két-háromezer embernek, idősnek és fiatalnak húzza éjfélig a talpalávalót. Ha csak közben az ólálkodó felhőkből egy jó vihar haza nem zavar mindenkit.

Kimaradt?