Eline Storeide: „az önkéntesség az életem!”

Eline Storeide, a Norvég Konzervatív Párt programfelelőse tartott előadást július 11-én, az EU Tábor harmadik napján. Storeide magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta: 2007 óta tagja a Norvég Konzervatív Párt ifjúsági szervezetének. Számos kampányban vett részt, azóta az önkéntesség az élete.

Az előadás elsősorban a norvég fiatalok politika iránti érdeklődéséről és politikai neveléséről szólt, amely különös hangsúlyt kapott az elmúlt évek választási kampányaiban.

„Norvégiában az ifjúság politikai nevelése már nagyon korán elkezdődik. Az igazi választások előtt a középiskolákban választási szimulációkat tartunk. A kampánykörutak során minden párt népszerűsítheti magát, a kampányidőszakot követően pedig minden középiskolában szavaznak az általuk legszimpatikusabbnak tartott pártra” – számolt be az előadó.

Storeide hozzátette, a középiskolai választások népszerűsítésében az anyapártok ifjúsági szervezeteinek önkéntes munkásaira számítanak, ugyanakkor a karavánok során újabb önkéntesek toborzására is sort kerítenek. „Az ifjúsági szervezetek önkéntesei nélkül a pártok kampányai sem működnének” – emelte ki a programfelelős.

Az ifjúsági munkát és munkásokat, valamint a szervezetek tevékenységeit kiemelt figyelem kíséri a skandináv országban. Az új kormány munkájában például öt, harminc év alatti képviselő, valamint számos korábbi ifjúsági munkás, önkéntes, illetve ifjúsági szervezet elnök vesz részt. „Mindez jól mutatja, hogy a közös programok örömén túl, az önkéntesség a kapcsolatépítés, illetve a szakmai fejlődés lehetőségét is magába foglalja” – összegzett Eline Storeide, a Norvég Konzervatív Párt programfelelőse.

Kimaradt?