Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosi titulusáról beszéltek az EU Táborban

A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros című előadás zárta a 11. EU Tábor péntek délelőtti paneljét. A projektben rejlő lehetőségeket és kihívásokat ismertette Farkas András, a PONT Csoport képviselője, a fővárosi cím elnyerésének kezdeményezője, Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese, valamint Száfta Szende és Borzás Sarolta, a Kezdeményező Bizottság tagjai.

„Az RMDSZ Főtitkársága július elején 75.000 lej értékben hirdetett nyílt pályázatot, amellyel az ifjúsági fővárost előkészítő, idén megvalósuló magyar vonatkozású programokat támogatja. A kiírásra július 1–szeptember 30. között lehet pályázatot benyújtani, amelyre nem csak a kolozsvári szervezetek jelentkezését várják. Minden olyan erdélyi magyar ifjúsági vagy civil szervezet pályázhat, amely hozzá tud járulni a jövőben ahhoz, hogy gazdagabb programfelhozatal alakuljon ki. A kezdeményező bizottság szerepe a 2015-ös év eseményeinek összefogása, kapcsolat kialakítása és fenntartása azokkal az országos civil szervezetekkel, akik be szeretnének szállni a projektbe” – magyarázta Jakab Adorján.

„Az Ifjúsági Főváros nem egy szűk csapattal megvalósítható projekt, több száz önkéntesnek ad lehetőséget a kibontakozásra, fejlődésre. Nem csak az ifjúsági fővárost, hanem a környékét is ismertetni kell az idelátogató fiatalokkal, bemutatva nekik Erdély jellegzetességeit és hagyományait” – hangoztatta Farkas András.

Száfta Szende az esemény a kommunikációs stratégiáját részletezte: „magyar programok az arculat által válnak megkülönböztethetővé, de mindvégig szem előtt tartjuk a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Főváros egységes arculatát. Célunk, hogy a magyar szervezetek tevékenysége hangsúlyosan jelen legyen az Ifjúsági Fővárosnak úgy a program felhozatalában, mint a kommunikációjában”.

„Tudatosítani kell az erdélyi közösségben és Európában is, hogy Kolozsvár lesz 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa. Minőségi programokat, eseményeket kell felmutatnunk” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Borzás Sarolta, a Kezdeményező Bizottság tagja.

Kimaradt?