Kreativitás, elegancia, egyediség Swarovski kristályból

A harminc évvel ezelőtti megnyitása óta első alkalommal adott helyet ékszerkiállításnak a Maros megyei képzőművészek egyesületének kiállítóterme a Szentgyörgy (ma Köztársaság) téren. Lupșa Ábrán Judit is első alkalommal mutatja be alkotásait művészeti galériában.

Swarovski kristályból és Swarovski gyöngyből készíti ékszereit Lupșa Ábrán Judit már négy éve. Elmondása szerint gyerekkora óta foglalkoztatta a kreatív munka, kötés, horgolás, gyöngyfűzés. Három évvel ezelőtt eldöntötte, szakít addigi foglalkozásával, huszonkét év egészségügyi laboráns tevékenység után saját vállalkozásba kezd és idejét a tervezésre, az ötletek megvalósítására fordítja.

Ehhez természetesen a család pozitív hozzáállására, férje, szülei biztatására, nem csupán anyagi, de lelki támogatására is szükség volt – mondta el a maszol.ro-nak. Azóta több kiállítás rendszeres résztvevője, a Creative Hands kézműves közösség, valamint számos más rendezvény, elsősorban esküvőikellék-bemutatók meghívásának tett eleget.

A kiállított ékszerek egyedi darabok, nyakékek, karkötők, fülbevalók, fehérek, halvány rószaszínűek, átlátszóak, feketék, barnák, sárgák, kékek, valamennyiükben közös az időtálló alapanyag, a kristály és a gyöngy, amely Ausztriából, a Swarovski gyárból származik. A 19-ik században Csehországban alapult cég a finoman megmunkált üvegkristályaival, gyöngyeivel, az azokból készült ékszereivel vált mára világhírűvé. Lupșa Ábrán Judit ragaszkodik ezekhez a kristályokhoz és gyöngyökhöz, mert mint mondja, eleganciát, nőiességet, szépséget kölcsönöznek az ékszereinek.

„Kezdetben hobbiként indult e szenvedély, családtagoknak, barátoknak készítettem kis ajándékokat” – magyarázta a tervező, aki saját ötleteit akár éjjel is lerajzolja, vázlatot készít azokról, nem hagyja elszállni az ihletet. A kreativitás azonban nem merül ki az ékszerkészítésben, hiszen Judit az Alpha Transilvana alapítványnál sérült fiatalokkal foglalkozik, kézműves gyakorlatot tart, gyöngyfűzést, képeslapkészítést,  papírtűrögetést tanít, karácsonyi és húsvéti ajándéktárgyakat, dekorációkat készít, újrahasznosítható alapanyagokból valósítja meg számtalan ötletét. 

Kimaradt?