Csütörtökön tárgyalja az autonómiatervezetet az RMDSZ és az MPP

Székelyföld készülő autonómia-statútumát vitatja meg csütörtök délután Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ és az MPP szakpolitikusaiból álló kétpárti bizottság. Az ülést eredetileg júlis 11-re tervezték, ám egy nappal előrehozták.

A kétpárti testület találkozójára a háromszéki megyeszékhelyen zajló Magyar Reformátusok Világtalálkozója ad alkalmat, mert a rendezvényen egyaránt jelen van Kelemen Hunor az RMDSZ-, és Bíró Zsolt az MPP elnöke, illetve mindkét párt jeles képviselői is.

A polgári párt elnöke, Bíró Zsolt bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: pártja álláspontja változatlan, az RMDSZ-től korábban megkapott tervezetet nem tekintik autonómia-statútumnak, hanem egy „felvizezett változatnak”.

Bíró Zsolt szerint az RMDSZ vezetői akkor jelezték, hogy azért gondolkodnak a három megyés – Kovászna, Hargita és Maros – összefogás lehetőségében, és nem a történelmi Székelyföldben, mert ez kivitelezhető a jelenlegi alkotmány keretei között.

Az MPP elnöke szerint az alapkoncepcióval nincs is gond, de akkor az RMDSZ tegye nyilvánvalóvá, hogy ez a változat nem rendezi maradéktalanul a magyar közösség dolgait, nem jelenti az autonómiát, hanem annak egyik állomása lehet. A polgári párt ugyan ezt a változatot nem tudja fenntartani, mint autonómia statútumot, de arra bíztatják az RMDSZ-t, hogy bármilyen tervezet mellett döntenek, azt nyújtsák be a parlamentbe, hogy a téma elérje a román közösség ingerküszöbét, váljon közbeszéd tárgyává – mondta Bíró Zsolt.

Hozzátette: fontos lenne elkészíteni egy olyan valós autonómiatervezetet, amely a történelmi Székelyföldet foglalja magába és amelyhez mellékelik az alkotmánymódosítási javaslatokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?