Elkezdődött a tisztogatás az akkreditációval nem rendelkező egyetemek között

Négy felsőoktatási intézményt, köztük a bukaresti Római Katolikus Teológiai Intézetet is bezáratja a román kormány. A felsőoktatásért felelős Mihnea Costoiu tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy az elmúlt 25 év „legnagyobb tisztogatását” kezdte el ezzel a romániai egyetemek között – tudatta szerdán a Realitatea hírtelevízió.

A bezárásra ítélt első négy intézmény a következő: a bukaresti Pénzügyi Egyetem, a bukaresti Római Katolikus Teológiai Intézet, a temesvári Mihai Eminescu Egyetem és a Iaşi-i Mihail Kogălniceanu Egyetem. A miniszter az egyetemek alacsony oktatási színvonalára hivatkozva érvelt döntése mellett, de arra is felhívta az iratkozásra készülő fiatalok figyelmét, hogy máig sem történt meg a kérdéses intézmények akkreditálása. „Úgy megy ez, mint a kereskedelemben. Ha nincs akkreditáció, az intézményt be kell zárni” – vélekedett a Realitatea tévének nyilatkozva Liviu Pop volt oktatási miniszter.  

Mihnea Costoiu még azt is hozzátette, további három felsőoktatási intézményt vettek górcső alá: a Bioterra, a Gheorghe Cristea és az Apollonia elnevezésű egyetemeket. „Nagyon figyeljenek oda a fiatalok, hova iratkoznak. Nézzenek utána az interneten, hogy a kiszemelt egyetemnek van-e akkreditációja” – figyelmeztetett a miniszter.

Kimaradt?