Csütörtökön Sepsiszentgyörgy a reformátusok fővárosa

Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön egész napos rendezvénnyel ünneplik a magyar reformátusok világtalálkozójának zárómomentumát, amelynek fénypontja Kálvin János reformátor egészalakos szobrának felavatása lesz a Kálvin téren, majd este kerül sor a Magyar Református Egyház Konventjének plenáris ülésére. Emellett zenei előadások, gyerekfoglalkozások, kiállítások, bibliai flashmobok zajlanak.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a sepsiszentgyörgyi világtalálkozó szorgalmazója rámutatott: az elmúlt 25 évben sokféle módon ünnepeltek világtalálkozót, de a Generális Konvent úgy gondolta, nem csak egy helyen tartanak nagy központi rendezvényt, hanem különböző helyeken szervezik azt. Javaslatára idén a debreceni világtalálkozót követően Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön tartják a találkozó zárómomentumát, amely egyben az ötéves Kálvin emlékévek zárása is lesz.

Ez alkalommal avatják fel Erdély egyetlen egészalakos Kálvin János szobrát, amivel méltó emléket állítanak a nagy reformátornak. Kató Béla szerint azért is megilleti Sepsiszentgyörgyöt az ünnepség, mert Háromszék a reformátusság legkeletibb része, ahol egyébként 70 református gyülekezet van, de az egész térségben 140.000 főre tehető a református közösség.

A református püspök arra kéri a helybéli reformátusokat, hogy nagyszámban vegyenek részt az eseményen, mert csalódás lenne, ha pontosan a helybéliek tartanák kevésbé fontosnak az eseményt. „A közös találkozó igazi élménye, hogy tömegek gyűlnek össze és közösen élik meg az együvé tartozást Istennel és embertársaikkal” - mutatott rá Kató Béla. Hozzátette: mintegy 5000 résztvevőre számítanak, de egyházpolitikailag is különös figyelmet kap Sepsiszentgyörgy, hiszen csütörtökön este a Generális Konvent ülésén jelen lesz a Kárpát-medene 10 egyházkerületének püspöke és főgondnoka.

A csütörtöki egész napos rendezvény ünnepi megnyitója 11 órakor kezdődik a háromszéki önkormányzat előtti téren, majd 13 órakor leplezik le a Kálvin-szobrot, amit hálaadó istentisztelet követ. A Kálvin téren jelenleg vízvezetési munkálatok is zajlanak, de Kató Béla püspök elmondta, ígéretet kapott Antal Árpád polgármestertől, hogy az ünnepség idejére állni fog a szobor, és némileg rendezik a teret. „Az ünnepen egyébként se a lábunk alá nézünk, hanem az égbe”, mondta Kató Béla.

A református világtalálkozó csütörtökön 17 órakor zenei előadásokkal folytatódik, fellép Boros Erzsébet Aranypáva-díjas népdalénekes és Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik nyertese. Eközben, 17.30-tól a Magyar Református Egyház Konventjének plenáris ülése kezdődik el a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, 18 órától pedig ifjúsági zenekarok lépnek fel. A gyerekeket az Erzsébet parkba várják 9–13 óra között, ahol lesz még imasétány, bibliai flashmobok, és Láthatatlan színház is lesz a Magma kiállítótermében. Egész nap ingyenesen látogathatók a város református templomai, a Székely Nemzeti Múzeum és a Székelyföldi Vadászati Kiállítás. A találkozó alatt Varga László, Buzogány Dezső és Nagy Alpár teológusok várják azokat, akik Kálvin János életéről és munkásságáról szeretnének beszélgetni. Kiss Gábor az Erdélyi Református Egyházkerület sajtófelelőse szerint az eseményről élő hang és videoközvetítést sugároznak a www.agnusradio.ro honlapon.

Lelkészeket szenteltek fel

A rendezvénysorozat egyébként kedden lelkészszenteléssel kezdődött. Ekkor tizenegy lelkipásztort – Jári Zsolt, Iszlai Béla, Csákány Antal László, Oláh Mátyás, Imre Jenő, Cseh Zoltán, Paizs József, Éles Ferenc István, Marosi Árpád, Gillyén Levente, Fodor Örs – szenteltek fel kedden Kovásznán, az Erdélyi Református Egyházkerület éves közgyűlése keretében.

Szegedi László Tamás generális direktor egy, a Kálvin emlékét őrző képeslapcsomaggal kedveskedett a felszentelt lelkészeknek, és elárulta, hogy a nagyszabású esemény apropóján, a Kálvin Emlékévek zárásaként emlékbélyeget bocsát ki a Román Posta, amelyen Kálvin János reformátor arcképe mellett magyar nyelven olvasható Sepsiszentgyörgy város neve.

 

Kimaradt?