Tizenegyedszer nyitotta meg kapuit az EU Tábor

Hogyan tovább, Európa? szlogennel nyílt meg a Marosfőn szervezett EU Tábor szerdán délelőtt, tizenegyedik alkalommal. A táborlakók már kedden megérkeztek, az esti meccsnézés és buli után szerdán délelőtt a megnyitóbeszédeket hallgatták meg.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, a hogyan tovább, Európa jó kérdés, még inkább, hogy mi lesz a fiataljainkkal, a szabadságunkkal mint kisebbségben élők, hiszen az Eurpai Unió mostanáig hanyagolta ezt a kérdést.

Nem euroszkeptikusok, de nem is Európa-imádók vagyunk, fogalmazott Dr. Murádin János Kristof, a Sapientia EMTE kolozsvári karának adjunktusa, aki szerint a tábor alkalmas arra, hogy a résztvevői tetközelből ismerkedjenek az EU működésével, és választ kapjanak arra, hogy kik vagyunk mi az EU-ban, illetve van-e nélkülünk Európai Unió?

Ennyi szomorú brazilt rég nem látott, viccelődött Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, aki a szövetség kormányból való kilépésének fontolgatásáról is beszélt. Kiemelte, nem céljuk kilépni, sem lemondatni a külügyminisztert, hanem pusztán megoldani a fennálló helyzetet, Felvázolta azt is, miért húzódozik Bukarest az autonómiától, majd az RMDSZ-ben történt változásokról beszélt, a stabilizálódó szavazóbázisról, valamint arról, hogy a szövetségnek minden bizonnyal lesz önálló államfő-jelöltje.

Kimaradt?