Örömében sírt az 50 éves rabságból kiszabadított elefánt

A Raju névre hallgató elefántot még kiskorában, 50 éve fogták el orvvadászok. Azóta közel 30 tulajdonosa volt. Az állat lábain a fogvatartásához használt láncok és tüskék mély sebeket okoztak, és a szintén ezekhez köthetően kialakult köszvény is folyamatos fájdalmat okozott az elefántnak.

http://www.youtube.com/watch?v=Y9Qm3512Jkg&feature=player_embedded

Az állatot egy bírósági végzéssel a kezükben – és rendőrségi támogatással – szabadították a londoni székhelyű Wildlife SOS alapítvány munkatársai, miután tulajdonosáról kimondták, hogy kínozza Rajut - írja a Hvg az Independent alapján. Az elefántot láncra verve tartották, enni viszont a turisták által neki adott apróságokon kívül csak papírt és műanyagot tudott. „Gondozója" gyakran verte is.

Az Independent beszámolója szerint a kiszabadítás után még órákba (és rengeteg gyümölcsbe) telt, mire a szakembereknek sikerült annyira az elefánt bizalmába férkőzniük, hogy az állat felmenjen a mentés során használt teherautóra. „A csapat megdöbbenten látta, hogy az elefánt sír a szabadító akció alatt. A szívünkben tudtuk, hogy végül megértette, mi történik vele” – mondta Pooja Binepal, a brit Wildlife SOS munkatársa. A szakember szerint mivel az elefántok intelligens állatok, és már a tudomány is bizonyította, hogy éreznek bánatot, még elképzelni is nehéz, hogy miket érezhetett Raju 50 éven át.

http://www.youtube.com/watch?v=dudRNRt--QY&feature=player_embedded

Az állat mellett az alapítvány munkatársai is könnyeztek, amikor két nappal később, immár biztonságos helyen 45 fájdalmas perc alatt sikerült levágni az elefántról a húsába vágódó láncokat és tüskéket. Raju most a Wildlife SOS menedékhelyén van, ahol más kiszabadított állatokkal együtt táplálják és próbálják minden értelemben helyrehozni sérüléseit.

Kimaradt?