Repülő csészealj hullott le Hawaiinál

Először tesztelte élesben a NASA a jövő Mars-expedícióiban vélhetően fontos szerepet kapó űreszközét, amely repülő csészealjhoz hasonlít leginkább. Az amerikai űrhivatal szakemberei olyan új technológián dolgoznak, amellyel biztosíthatják a leendő marsi küldetések biztonságosan landolását.

A kísérleti eszközt héliummal töltött ballonnal bocsátották fel június 28-án a Hawaii-szigetekről. Miután a ballon és a mintadarab 36,5 kilométeres magasságba emelkedett, az űreszköz levált a léggömbről, majd a rakétahajtóművek 55 km-es magasságig emelték. A hajtóművek kikapcsolása után a Csendes óceánba csapódott. Bár a kísérletet hivatalosan sikeresnek nyilvánították, az messze nem volt tökéletes.

Az egyik kísérleti eszköz egy leszállópanel, az úgynevezett SIAD (Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator) elnevezésű, repülő csészealjhoz hasonlító, hat méter átmérőjű szerkezet a zuhanás során felfúvódott, és ezzel a felületnövekedéssel segítette a fékezést, lassította az eszközt.

Az eddigi adatok szerint ezzel nem volt semmi gond. A másik kísérleti elem egy 33,5 méter átmérőjű ejtőernyő volt, amely majdan a puha marsi landolást segítheti. (A Curiosity Mars-járó leszállását egy 16 méteres ejtőernyő segítette.)

A felvételek szerint itt akadt némi probléma, mert az ejtőernyő nem teljesen nyílt ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?