A szívátültetések leállítása sok emberi életbe került

Több tucat várólistán lévő személy hunyt el 2011 márciusa óta, amikor leállították a szívátültetéseket és megszüntették a Marosvásárhelyi Szívsebészeti Klinikát, pedig lett volna pénz a beavatkozásokra – nyilatkozta csütörtökön Radu Deac marosvásárhelyi sebész professzor.

„2011 március 9-én egy nevetséges kormánydöntés miatt, amelyért a miniszterelnök és az akkori egészségügyi miniszter a felelős, megszüntették az egyetlen olyan klinikát Marosvásárhelyen, ahol csecsemőkön és újszülötteken is szívműtétet végeztek" - fogalmazott a professzor.mutet

Hozzátette: a vásárhelyi szívsebészeti klinikán olyan műtéteket is végeztek, amelyeket csak Bukarestben vállalhattak. Deac elmondta: ha a test többi szervét átvették transzplantációra és a szívet otthagyták, az olyan mintha, azt a testrészt gyakorlatilag eldobták volna. „Több száz szívelégtelenséggel küzdő beteg, köztük gyerekek is szívátültetésre szorulnak. Romániában egy három éves gyereken végeztek először ilyen műtéten, de sokan vannak, akik rászorulnak erre az életmentő beavatkozásra" – magyarázta az orvos.

Rámutatott, hogy az amúgy sem gyakori szívátültetési műtétek letiltása után több száz májátültetést és több ezer veseátültetést végeztek, ám a szívműtétre szorulók közül sokan meghaltak. „Október 1-tól Vásárhelyen egyetlen gyereken sem végezhetnek ilyen műtétet, már hat hónapja nem vásároltak a beavatkozáshoz szükséges kellékeket. Az asszisztensek elmentek, elsejétől a két altatóorvos és a gyermekorvos is elmegy – ez a kórházi reform eredménye: kudarc" – vélekedett a szakember.

Kimaradt?