Bukarest szerint a romániai magyarok érdekeit Románia képviseli

A romániai magyarok érdekeit Románia képviseli - szögezte le Radu Podgorean román külügyi államtitkár szombaton a romániai magyar konzuli irodák elutasításával kapcsolatban.

A külügyi közlemény arra az - MTI által pénteken közölt - nyilatkozatra reagált, amelyben Kovács Péter, a kormányban részt RMDSZ főtitkára nevetségesnek nevezte, hogy Bukarest az arányosságra hivatkozva tagadta meg a Marosvásárhelyre és Nagyváradra tervezett magyar konzuli iroda megszervezését. Az RMDSZ politikusa úgy vélekedett: nem lehet összehasonlítani az 1,3 milliós romániai magyar közösséget a néhány ezres magyarországi román közösséggel.

A külügyi államtitkár szerint viszont nem korrekt, sőt megtévesztő a Romániában élő magyarokra és a Magyarországi románokra hivatkozni ebben az ügyben. „A romániai magyarok érdekeit az az állam képviseli, amelynek polgárai, vagyis Románia" - jelentette ki Radu Podgorean.

Hozzátette: a külpolitika és azon belül a konzuli kapcsolatok ügye a külügyminisztérium hatásköre, amelynek nincs olyan kötelezettsége, hogy erről a politikai pártokkal egyeztessen. A bukaresti külügyminisztérium az új konzuli hivatalok megnyitását kétoldalú tárgyalásokon rendezi az érintett országgal. A tárca megalapozatlannak tekinti az RMDSZ-főtitkár nyilatkozatát - zárult a román külügyi államtitkár nyilatkozata.

Kapcsolódók

Kimaradt?