Hitler majdnem-gyilkosáról készül életrajzi film

A bukás - Hitler utolsó napjai című film rendezője életrajzi filmet forgat Georg Elserről, aki 1939-ben megkísérelte megölni Hitlert és az akkori német vezetés több fontos tagját. Elser, a kommunistákkal szimpatizáló asztalos, a II. világháború kitörése után nem sokkal, hivatalos beszéde közben próbálta megölni Hitlert.

Georg Elser 1939 novemberében, Münchenben egy időzített bombát rejtett az emelvény alá, ahol Hitler beszédét tartotta. Végül a náci vezető módosított az előre eltervezett programon, és korábban kezdte beszédét, így a bomba robbanása Hitlert és a vezérkar fontos tagjait már nem veszélyeztette, ellenben hat embert megölt és nyolcvanat megsebesített. A merénylőt nem sokkal később elfogták, és a dachaui koncentrációs táborban végezték ki. Ha Esler számítása bejön, valószínűleg egészen másképp alakul a XX. század történelme.

Elser életéből A Bukás rendezője, Oliver Hirschbiegel készített filmet, amit jövő áprilisban mutanak be a német mozik - írja a Variety filmes magazin. A film forgatókönyvírója az a Fred Breinersdorfer lesz, aki a Sophie Scholl - aki szembeszállt Hitlerrel című mozit is jegyzi.

Kimaradt?