Pert nyert a rendőrség ellen Lakó Péterfi Tünde

Pert nyert a marosvásárhelyi közösségi rendőrség ellen Lakó Péterfi Tünde, akit azért bírságolták meg 2013 októberében 1500 lejre, mert az Itthon vagyunk egyesület tagjaival kétnyelvű terméknév táblákat osztogatott a marosvásárhelyi November 7. piacon.

Mit ismert, a civil aktivista az összeg felét, azaz a 750 lejt befizette, a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül. Ám az első fokon hozott ítélet szerint a bíróság kötelezi a helyi rendőrséget, hogy a befizetett pénzösszeget fizessék vissza, a perköltséget pedig térítsék meg. A bírságolási jegyzőkönyvet semmisnek nyilvánították.

"A megnyert ügy legfőképpen arra mutat rá, hogy az egyszerű embernek is érdemes kiállni az igaza mellett, hiszen van lehetőség rá, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Esetleges félelmünket tegyük félre, és harcoljunk a jogainkért. Ne hagyjuk, hogy  bármely hivatal visszaéljen a hatalmával" – írta csütörtöki közleményében Lakó Péterfi Tünde.

Mint ismert, Lakó Péterfi Tünde felhívására, Erdélyben példátlan összefogással 8420 lej (1080 kilogramm) 1, 5 és 10 banis gyűlt össze a bírság felének kifizetésére. Az érméket októberben kalákában számolták meg Marosvásárhelyen. 

Kimaradt?