Le kell venni a magyar zászlót a csíkmadarasi községházáról

A Marosvásárhelyi Táblabírság jogerős ítélete nyomán el kell távolítani a magyar zászlót Csíkmadaras polgármesteri hivataláról - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Adrian Jean Andrei prefektus a hírügynökségnek elmondta, a jogerős ítélet kimondása után írásban szólította fel Csíkmadaras polgármesterét, hogy azonnal távolítsa el a zászlót. "Ha nem távolítja el, a táblabíróság közigazgatási bírságot róhat ki, ha ezt követően sem hajtja végre az ítéletet, bűnügyi eljárás indulhat ellene" - jelentette ki a prefektus.

A RMDSZ színeiben megválasztott Bíró László az MTI-nek elmondta, várja a táblabíróság ítéletének az indoklását, hogy eldönthesse, mit tegyen. Hozzátette, azt fontolgatja, hogy lemond a tisztségéről, de nem veszi le a zászlót.

Hat éve lobog a községházán

A csíkmadarasi községházán 2008 óta lobog a piros-fehér-zöld zászló. A szimbólumot a Ponta-kormány hatalomra lépése után 2012-ben kifogásolta Hargita megye prefektusa. A polgármester elutasította a zászló eltávolítását, mondván, hogy az nem idegen állam zászlaja (melynek kitűzését törvény szabályozza Romániában), hanem a magyar nemzet zászlaja. 

Bíró Lászlót 2013 februárjában 4000 lejre bírságolta meg a prefektus a zászló miatt. A polgármester fellebbezése nyomán a törvényszék 2500 lejre csökkentette a bírság összegét. A polgármester adományokból kifizette a bírságot, és le is vette a zászlót, de - mint korábban nyilatkozta - "mosás és vasalás után" újra kitűzte azt.

2013 novemberében a prefektus újabb - ezúttal 9000 lejes - bírságot rótt ki, amit a polgármester ismét peres úton próbált érvényteleníteni. Bíró László valószínűsítette, hogy ebben a perben született a prefektus álláspontját megerősítő jogerős ítélet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?