Késszúrás ellen is véd a 3D-nyomtatóval „varrt” ruha

Úgy tűnik, a ruhaiparban is egyre népszerűbbek lesznek a legújabb technológiák. A Royal College of Art egy hallgatója 3D nyomtatott fonálból készítene extra strapabíró ruhákat  – írja a Wired alapján az Index.

Oluwaseyi Sosanya szerint az általa kitalált eljárással könnyű és olcsó ruhák állíthatók majd elő, amelyek ugyanakkor megvédik viselőjüket a nagyobb ütésektől, vagy akár a késszúrástól is. A Sophie Zajicek szövőmesterrel kikísérletezett módszer lényege, hogy az egyszerű pamutfonálhoz szövés közben szilikonbevonatot adagol a szövőgép, amitől az anyag ruganyos lesz, és egyúttal megőrzi a komplex, háromdimenziós szerkezetét. A gyártáshoz egy klasszikus szövőgép modelljét házasították össze a 3D nyomtatóknál használt szoftverrel.

Egyelőre csak cipőt készítettek az eljárással, de Sosanya szerint főleg a nőknek előállított védőruhák terén lehet majd keresni valójuk. A következő lépés az lesz, hogy a mostani bemutatóhoz készített anyagnál vékonyabb, könnyebben viselhető, de hasonló struktúrájú változatot állítsanak elő.

Kimaradt?