3M

Lebegő fotók kerülhetnek az igazolványokba

A 3M fejlesztői által kitalál technológia a műanyag kártyás iratok biztonságosabbá tételét célozza. A biztonságot egy speciális képtechnológiával fokoznák.

A Laser Engraved Floating Image (lézergravírozott lebegő kép) névre hallgató megoldással ellátott dokumentumokon elhelyezik az igazolványkép egy olyan változatát is, ami több, azonos arckép speciális egymásra gravírozásával készül el. Ez pedig szó szerint lebegő hatást kelt el abban a pillanatban, amikor szimplán elfordítjuk a kártyát, vagy amikor az okmányra pillantva megváltoztatjuk a látószögünket.

A 3M technológiai megoldása olyan hatást kelt mintha az azonosításra szolgáló arckép a kártya felülete felett lebegne, majd visszasüllyedne. A két állapot közötti eltérés annyira egyértelmű, hogy a kép manipulálásával készült hamisítványok könnyen kiszűrhetőek lesznek – ígérik a fejlesztők, akik arra külön gondot fordítottak, hogy az ezzel a védelemmel ellátott irat valódisága szabad szemmel gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető legyen a hatóságok emberei számára.

Kimaradt?