Ugyanannyi pénzt kapnak idén is a háromszéki kórházak, mint tavaly

A háromszéki kórházak hosszas tárgyalást követően aláírták az idei évre szóló finanszírozási szerződést az Egészségügyi Pénztárral. Mind az öt Kovászna megyei közkórház hozzávetőleg akkora összeget kap, mint tavaly.

A háromszéki egészségbiztosító szerint ésszerű költekezéssel a tavalyinál is jobb lehet a kórházak pénzügyi helyzete, a kórházigazgatók azonban visszafogottabbak, szerintük éppen, hogy elég lesz a finanszírozás.

András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi megyei kórház menedzsere szerint a dolgok „papíron jól mutatnak”, mert nem csökkentek a finanszírozási összegek, de a gyakorlatban előfordulhat, hogy nem tudnak majd ellátni egyes egészségügyi szolgáltatásokat. 

Vasile Neagovici a Sanitas szakszevrezet elnöke szerint az idei keretszerződésekben biztosított összegek a túlélésre elegendőek. A bizalmi szerint a következő két hónapban derül ki, hogy elég lesz-e a pénz, hiszen változások is voltak a kórházak működtetésében, így például bevezették az egynapos beutalások rendszerét. Ez lehetőséget ad a házi betegellátással foglalkozó civil szervezeteknek, hogy biztosítsák a kiegészítő egészségügyi ellátást, mondta Vasile Neagovici.

Méltánytalan az egészégügyi alkalmazottak fizetésemelésére vonatkozó kormány javaslat, véli Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint két részletben, tíz százalékkal növelnék az 1500 lej alatti egészségügyi béreket. Hozzátette ez csak akkor lenne méltányos, ha fizetésemelésnél figyelembe vennék a végzettséget, a szakmai felkészültséget, a régiséget, vagy a munkával járó felelősség mértékét is.
Vasile Neagovici elmondta: egyeztetett az országos szakszervezeti vezetőkkel, és többen közülük elutasították a kormány által javasolt változatot, miszerint csak a legalacsonyabb bérekkel rendelkező egészségügyiek kapnak béremelést. A háromszéki bizalmi bejelentete, hogy dolgozik egy méltányos bérezési rendszeren, amit jövő héten terjeszt a Sanitas szakszervezet országos tanácsa elé. Elmondása szerint azon a gyűlésen dől el, hogy az egészségügyben folytatják-e a tiltakozásokat.

A Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetője Ghiță Drăgoiu szerint ha a kórházak jól gazdálkoznak elég lesz a szerződésbe foglalt pénzösszeg, akár a tavalyinál jobb pénzügyi helyzetbe is kerülhetnek. Az igazgató megerősítette, hogy a mind a négy közkórház – a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, baróti, kovásznai és bodzafordulói – aláírta kedden a finanszírozási keretszerződést.

 

 

 

Kimaradt?