Tájékoztató füzet gépkocsivezetőknek, magyarul is

A biztonságos járműforgalmat szolgálja az a kis füzetecske, amelyet a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal jelentetett meg két nyelven, és amelyet sajtótájékoztatón mutattak be a közlekedési rendőrség képviselőinek jelenlétében.

„Száguldozol az autóddal a városban? Bölcsebb lassítani, így biztosabban célba érsz!” – adja a jótanácsot a kiadvány, amelyet helyi karikaturisták illusztráltak. A füzetecske figyelmeztet a helyes parkolásra, a tisztaság megőrzésére, felhívja a járművezetők figyelmét, hogy legyenek előzékenyek, figyeljenek a gyalogátjáróra, ne száguldjanak a pocsolyákban, ne vizezzék össze a gyalogosokat, ne parkoljanak az átjárón, illetve a járdán.

Azok, akik átveszik a gépkocsivezetői jogosítványukat, ajándékba kapják a színes kiadványt, talán elgondolkodnak és betartják a civilizált közlekedés szabályait – véli a polgármester, aki több alkalommal is hangoztatta már: nem elég valakinek megtanulnia autót vezetni, helyesen is kell viselkedni, betartani az illemszabályokat, előzékenynek lenni.

Ioan Damaschin, a Maros megyei rendőrség főfelügyelője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nem általánosítaná azt a nézetet, miszerint Marosvásárhelyen civilizálatlanul vezetnek. A napokban például a biztonsági öv használatát ellenőrizték, és kellemes meglepetésben részesültek a forgalmisták, mert az autózók többsége használta az övet.

A túl sok gépkocsi, ami a városban közlekedik, a városon áthaladó tranzitforgalom megannyi stresszfaktor a járművezetők számára – magyarázta a rendőrfelügyelő, aki a szabálytalanul közlekedő gyalogosok nagy számára is felhívta a figyelmet. Nagyon sokan ugyanis nem tartják tiszteletben a szabályokat, nem a kijelölt helyen kelnek át az úttesten, ami számos baleset okozója.

A polgármester szerint nagyon sok járművezető nem képes az előzékenységre, a kormány mögött csak önmagára képes gondolni, arra nem, hogy néhány utcasarok után neki lesz szüksége másvalaki előzékenységére. A taxisofőrökön is elverte a port Dorin Florea. Szerinte a többség a saját szabálya szerint dolgozik, ott áll meg, ahol éppen akar, nincs tekintettel a forgalmi szabályokra, a gépkocsiforgalom és a gyalogosok biztonságára.

Kimaradt?