A kékszeműek közös őse nyolcezer éve születhetett

A Koppenhága Egyetem genetikai kutatócsoportja lenyűgöző felfedezést tett: megtalálták az emberi génkészletben azt a mutációt, amely a kék szem titkát őrzi, így kiderült, hogy az összes kék szemű ember genetikai rokonságban áll azzal a személlyel, akinél valamikor genetikai mutáció történt.

Azt feltételezik, hogy ez a személy a Fekete Tenger környékén élhetett 6-10 ezer évvel ezelőtt. A Journal of Human Genetics szaklap szerint a OCA2 gén mutációja hozzávetőleg nyolcezer éves.

Dr. Hans Eiberg azt állítja, hogy azelőtt a Föld lakosságának csak barna szeme volt. Jordánia, Dánia, és Törökország lakosságának egy részét vették be a kísérletbe. Eiberg szerint anyai ágon volt visszavezethető ez a mutáció egy közös ősig.

A melanin a szem pigment anyaga, amely a szem barna színét adja még máig is domináns a világban, annak ellenére, hogy valamikor a jégkorszakban megtörtént az európai népeknél ez a csodálatos mutáció. A kék szem leginkább a skandináv népekre jellemző, náluk ez a szemszín 95 százalékban van jelen.

Kimaradt?