Ingyen lehet parkolni Nagyváradon

Mivel a Bihar Megyei Prefektúra bíróságon támadta meg a nagyváradi parkolási szabályzatot, ezért a helyi önkormányzat nem hajthat be parkolási díjakat, és nem büntethet szabálytalan parkolásért – írja az erdon.ro. A nagyváradi parkolási szabályzat alkalmazását mindaddig felfüggesztik, míg a per tart.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eljárás ideje alatt a helyi rendőrség nem is bírságolhatja meg a szabálytalanul parkolókat, és nem is kérheti tőlük a parkolási díj kifizetését. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbiakban is elszállíthatják azokat a járműveket, amelyek a KRESZ szabályait sértik meg, például zebrán parkolnak, de azokat az autósokat már nem büntethetik, akik a felfüggesztett parkolási szabályzat előírásait sértik meg.

A polgármester szerint arra fogják kérni a bíróságot, hogy a lehető leggyorsabban hozzon ítéletet az ügyben, mert ha ősszel, az iskola elkezdésére nem lesz alkalmazható a szabályzat, akkor az nagy gondot fog okozni a város közlekedésében, mert várhatóan sokkal többen akarnak majd a belvárosban (ingyen) parkolni, mint ahány parkolóhely van.

Bolojan bejelentette azt is, hogy ha a város nyeri a pert, akkor a helyi önkormányzat be fogja perelni a prefektúrát, anyagi kártérítésért. Bolojan nehezményezte azt, hogy a prefektúra nem figyelmeztette a várost arról, hogy kifogásai vannak az egyébként már 2006 óta érvényben lévő parkolási szabályzattal kapcsolatban, hanem azonnal bírósághoz fordult. A prefektúra a 640/2006 számú parkolási szabályzat 72. és 168. cikkelyeit kifogásolja, melyek az intézmény megítélése szerint bírság köntösébe bújtatott helyi illetéket írnak elő.

Kimaradt?