A tanárok javára módosult a tanügyi törvény

Egyetlen kisebbségi vonatkozású cikkelye sem szenvedett változást a tanügyi törvénynek a múlt héten hozott sürgősségi kormányrendelet nyomán.

A Hivatalos Közlönyben kedden megjelent az oktatási törvényt módosító kormányrendelet, amely egyebek mellett az iskolaigazgatók versenyvizsgáztatását írja elő, illetve jóváhagyja, hogy az óvodai és elemi oktatásban résztvevő pedagógusok szakirányú középiskolai végzettséggel katedrához állhassanak.

Ezáltal visszakapja megérdemelt súlyát a pedagógusképzés – mondta a maszol.ro-nak Király András oktatási államtitkár.  "Az anyanyelvi oktatást és ezen belül a magyar nyelvű oktatást semmiben nem befolyásolja a mostani rendelet, maradtak a törvényes előírások" - tette hozzá.

Ez már a negyedik sürgősségi kormányrendelet, amely módostja a tanügyi törvényt. Az államtitkár tájékoztatása szerint életbe lépése, 2011 januárja óta összesen 56 cikkelye változott a jogszabálynak. "Kérdem én: nem volna-e jobb ennyi foltozgatás helyett egy új törvényt kidolgozni?” – fogalmazott Király.

Három lényeges változás

A legfontosabb változások az intézményszervezés terén történtek: az iskolaigazgatók, tanfelügyelők versenyvizsgáztatására a 2015/16-os tanévtől nyílik lehetőség, a szeptemberben induló tanévben még marad a kinevezés-alapú intézményvezetés. Továbbá méltó helyére visszatér a középiskolai szintű pedagógiai szakképesítés, azaz az óvodai és elemi oktatásban résztvevő pedagógusok számára újra elfogadják a szakdiplomát, nem kötik felsőfokú végzettséghez a tanítást.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a polgármester vagy a megyei tanácselnök is tagja lehessen az iskolák vezetőtanácsának – eddig ez nem volt lehetséges. „Nyilván, nagyobb súlya van annak, ha egy iskolában a polgármester is veztőtanácsi tag, mintha nem lenne jelen az intézmény életében” – fogalmazott Király. Az államtitkár ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy – bár a törvény előírja – a vegyes tannyelvű iskolák esetében sokszor nincs képviselve az intézmény vezető testületében valamennyi tagozat.

A tankönyvek terén nincs változás

A kisebbségi tankönyvekre vonatkozó cikkelyekről egyáltalán nem tesz említést a tanügyi törvényt módosító kormányrendelet, tehát minden marad a régiben: az anyanyelvi oktatásban a tanítás nyelvén lehet tankönyvet írni, az állam nyelvén íródott tankönyvből fordítani, különleges esetekben import tankönyveket lehet használni.

„A törvény jól rendelkezik ebben az ügyben, csak a módszertanokkal próbálnak szabotálni” – fogalmazott Király, rámutatva, hogy a tankönyvek ügyében még mindig nincs hivatalos döntés, a kiírásokra kétszer érkezett óvás. Hozzátette: állítólag lesznek új tankönyvek a tanév elején, és reméli, hogy továbbra az oktatás nyelvén”.

Kimaradt?