Rendszeresen támadnak a medvék Székelyföldön

Idén már négy alkalommal támadott emberre medve Háromszéken, legutóbb Erdővidéken – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió.

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalal igazgatója arra figyelmeztet, hogy a meleg, nyárias időjárás beálltával a medvék aktívabbá válnak az élelemkeresésben, ugyanakkor kirándulók, gombaszedők is gyakrabban előfordulnak az erdőkben, ezért nagyobb a valószínűsége a medvével való találkozásnak.

A marosvásárhelyi rádió úgy tudja, egy anyamedve és bocsa látogat napi rendszerességgel a sepsiköröspataki bányató partjára telepített akácerdőbe. Az Árkos és Köröspatak közti úton közlekedők a hajnali órákban, vagy szürkületkor találkozhatnak a fiatal anyamedvével és bocsával. Egyesek azt feltételezik, hogy a medvecsalád be is költözött a tópari akácerdőbe, ahol vadméhek is tanyázhatnak, így kap élelmet, és távol van a bocsa számára veszélyeket rejtő erdőtől.

Az Árkos és Köröspatak közti útat és a bányató partját többnyire a két település lakói, illetve kerékpározók, szaladók használják. Ez utóbbiak már nem merészkednek erre az útszakaszra. Sepsisköröspatak polgármestere Kisgyörgy Sándor elmondta: az anyamedve valóban bejár a község közelében lévő tóhoz, sőt néhányszor a falu utcáin is végigsétált, de senkit nem bántott.

A hatóságok arra kérik az erdőbe látogatókat, hogy jelezzék hangos szóval, füttyel jelenlétüket, és lehetőleg ne járjanak egyedül, hanem legalább kettes-hármas csoportokban kiránduljanak az erdőben.

Kimaradt?