Belebukik a kormányfő a Duicu-ügybe?

A „nagyfőnök” megnevezés április elejétől szerepel sűrűn a romániai lapokban, a Mehedinţi megyei tanács volt főnöke, a szociáldemokrata Adrian Duicu korrupciós ügyének kirobbanását követően. A kérdés csupán az volt, ki is lehet a „nagyfőnök”. Most, úgy tűnik, megvan a kérdésre a válasz.

Így születnek a rendőrségi vezetők

Adrian Duicu korrupciós ügylete kezdetben amolyan takaréklángon sistergett, végül azonban hatalmas botránnyá dagadt, amely kiterjed a kormányra is, hiszen az ügyészek vizsgálata és a lehallgatott hanganyagok alapján úgy tűnik, abban több miniszter, mi több, maga a kormányfő is érintett. Az ügy egyik „felvonása” éppen a miniszterelnöki kancellária irodájában zajlott le. 

A román rendőrség főnökét, Petre Tobát ugyanis a kormánypalotába citálták, ahol találkozott Adrian Duicuval. A megbeszélés lényege az volt, hogy Duicu az egekig dicsérte a rendőrfőnöknek Constantin Ştefan Poneát, a Mehedinti megyei rendőrség főnökét. A dicsérő szavak mellett Duicu arra kérte Petre Tobat, hogy a remek rendőrt nevezze ki a román rendőrség igazgató-helyettesi tisztségébe.

Duicu a miniszterelnök kabinetjéből telefonált a feldicsért Poneának, akit arról tájékoztatott, hogy főnöke, Petre Toba már a kormánynál van. Egyben azzal az örömhírrel is meglepte Poneát, hogy intézkedett felesége ügyében is, akit majd egy bukaresti ügyészség vezető tisztségébe neveznek ki.

A miniszterelnöki kabinetben sorra került találkozót Diucu pontosan megszervezte, és eközben Ponea feleségére is gondolt: már öt nappal korábban telefonált a miniszterelnöki kancellária tanácsosának, Bădescu Adrian-Ştefannak, akit arra utasított, hogy a kancellária főnökével, Vlad Stoicával közölje, adja át Ponea asszony önéletrajzát a kormányfőnek.

Ponta a kiskirályok embere

Victor Ponta igyekszik kivonni magát a botrányból, ám az a tény, hogy minderre a miniszterelnöki kabinetben került sor és a korrupciós ügyben bizalmi emberei vettek részt, nehezen mentesítheti őt majd a felelősség alól. A történtek alapján egyébként úgy tűnik, hogy a kormányfő engedelmes kiszolgálója pártja kiskirályainak, hiszen Duicu az egyik hangfelvételen arról beszélt a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának, Doru Dumitrescunak, hogy „odateszi majd a miniszterelnököt”, hívja a kormánypalotába az országos rendőrparancsnokot, majd kissé később arról tájékoztatta, hogy mindez a „nagyfőnök” közbenjárásával meg is történt.

A nagy kérdés most már csak az, ki is a „nagyfőnök”, aki csak úgy a miniszterelnöki kancelláriába rendelheti az országos rendőrparancsnokot. Nos, úgy tűnik, a „nagy főnök” nem más, mint a kancellária főnöke, Vlad Stoica, jóllehet hatásköre mindezt nem tenné lehetővé.

Diszkrét politikus nagy hatalma

A román tisztségviselők talán legdiszkrétebben viselkedő képviselője Vlad Stoica, aki korábban versenypilóta volt. Tisztségébe tavaly februárban nevezték ki. Kerüli a szereplést, fényképeken nem jelenik meg a kormányfő oldalán, nem kíséri el a különféle rendezvényekre, nem nyilatkozik a sajtónak, jóllehet a Victor Ponta egyik legbizalmasabb embere.  Önéletrajza, a kormány többi tagjától ellentétben, nincs fent a kormány internetes honlapján.

A botrányt követően ráirányult ugyan a sajtó figyelme, ám Vlad Stoica azzal hárított el minden nyilatkozatot, hogy ő nem közéleti személy. Csakhogy eközben miniszteri rangban van, részt vesz a kormányüléseken, ellenjegyzi a miniszterelnöki határozatokat, hozzáfér a kormányfőhöz érkező iratokhoz, a titkosított dokumentumokhoz. Aláírása ott szerepel a miniszterelnöki kancellária minden egyes iratán. Mindemellett ő tartja a kapcsolatot a Bukarestben akkreditált diplomáciai kirendeltségekkel. Havi fizetése meghaladja a 23 ezer lejt: 5300 lejt kap kormánytisztségéért, 18 ezer lejt vesz fel az Eximbank finanszírozási, kezességi és biztosítási tárcaközi bizottságának tagjaként.

A „kis birodalom” ura

Vlad Stoica hatásköre jóval tovább terjed a tisztséggel együtt járó illetékességnél, ő a miniszterelnöki kancellária „kis birodalmának” korlátlan hatalmú ura. Alárendeltségében három államtitkár dolgozik: Anca Alexandrescu, Radu Puchiu, Costin Mihalache. Ugyanakkor a miniszterelnök hat államtanácsosa is hozzá tartozik, negyven politikai tanácsossal és 90 köztisztségviselővel együtt.

Vlad Stoica korábban, a Tariceanu-kormányban a Doppingellenes Országos Ügynökség alkalmazottja volt.

2009-ben ügyvédként dolgozott, tagja lett a bukaresti ügyvédi kamarának. Saját ügyvédi irodát nyitott, ahol egészen addig maradt, ameddig vissza nem került a kormányhoz. 2009-ben tagja lett a Romániai Ügyészek Szövetségének is.

Victor Ponta miniszterelnöksége alatt, 2012-ben, papíron legalább is, létrehozták a miniszterelnöki hivatal kancelláriáját, amelyet 2009-ben Emil Boc szüntetett meg, takarékossági okokból. Tavalytól kezdve azonban a kancellária a valóságban is működni kezdett.

Victor Ponta és Vlad Stoica egymás régi szövetségesei: Adrian Nastase kormányában együtt dolgoztak a miniszterelnök ellenőrző testületében. A kormányváltást követően Victor Ponta ugyan a kormánytól a parlamentbe került képviselőként, Vlad Stoica azonban az ellenőrző testületben, illetve a 2005-ben a kormányfő kancelláriája által átvett ellenőrző hatóságnál maradt.

2010 óta igen gyakran megjelent a Szociáldemokrata Párt bukaresti ülésein, a pártvezetők tanácskozásain, nem egyszer pedig az igazságszolgáltatás előtt a miniszterelnök meghatalmazottjaként ő képviselte a Szociáldemokrata Pártot.

A sokoldalú ember

Vlad Stoica hatalma idén még inkább megnövekedett: a miniszterelnök utasítására a kancellária hagyja jóvá a legfontosabb döntéseket, ideértve a költségvetést, valamint két igen fontos állami vállalat, a Transgaz és a Transelectrica vezetőségének kinevezését.

De ő a koordinátora a Nukleáris Tevékenységet Ellenőrző Országos Bizottságnak, aláírása ott szerepel a kőolajipari törvényen, ő volt az, aki az Állami Protokollalap Ügykezelőségének tulajdonából szállodát ajándékozott a Hargita és Kovászna megyei ortodox egyháznak és a Román Hírszerző Szolgálatnak, ő hozta létre a kormány operatív parancsokságának központját, beleszólhat a Pénzmosást Megelezőző és Leküzdő Országos Hivatal plénuma tagjainak kinevezésébe… De szintén Vlad Stoica tárgyalt tavaly novemberben másodkézből származó VIP-repülőgép vásárlásáról az olasz kormánnyal, amelynek jelenlegi miniszterelnöke, Matteo Renzi Victor Ponta jó barátja.  

Vlad Stoicának tehát csupán egyetlen intésébe kerülhetett, hogy „felrendelje” a kormány székházába a román rendőrparancsnokot. 

Kimaradt?