A pápa a legbefolyásosabb Twitter-felhasználó

I. Ferenc pápa a világ legbefolyásosabb Twitter-felhasználója egy új tanulmány szerint – írja a Daily Mail. Az egyházi méltóság ezzel beelőzte Barack Obamát. Az amerikai elnök első helyen áll a követők számát tekintve, de a pápa követői sokkal gyakrabban és többen osztják meg az írásait. A Twiplomacy 2014 című tanulmány a világ vezető személyiségeinek Twitter-használatát kutatta.

A pápa kilenc nyelven írt twittjeit a @Pontifex oldalon több mint 14 millióan követik, minden írását átlagban 17 ezerszer osztják meg, és a világ minden részére eljut a megosztásoknak köszönhetően. A bejegyzéseiben nem meglepő módon az isten, Jézus és szeretet szavak fordulnak elő a leggyakrabban. A katolikus egyházfő Twitter-oldalát elődje, XVI. Benedek pápa indította. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a bejegyzések spanyolul, angolul, franciául, németül, arabul, portugálul, lengyelül és latinul is olvashatóak.

Barack Obamának 43.7 millió követője van, de bejegyzéseit csak 1400-szor osztják meg. A legnépszerűbb posztját 2009-ben,  újraválasztásának napján írta, amikor „4 újabb év” címszóval kitwittelt egy képet. 806 066 megosztással a negyedik legnépszerűbb Twitter-bejegyzés volt a tanulmány szerint.

Az amerikai elnök és a pápa után a harmadik legkövetettebb Twitter-felhasználó az indonéz elnök. Susilo Bambang Yudhoyononak 5 millió követője van. Erzsébet angol királynő a közösségi oldalon nem annyira népszerű, csak a 36. helyen van 671 ezer követővel.

A Twiplomacy adatai szerint a legtöbbet megosztott bejegyzések között az india miniszterelnök, Narendra Modi megválasztásának bejelentése, I. János Károly spanyol király lemondása, s az a hír szerepelt, hogy a malajziai MH370 járat az Indiai-óceánba zuhant.

Kimaradt?