Ilyennek látták az érettségizők a román írásbelit

Egyeseknek könnyűek volt, másoknak kevésbé tűntek könnyűnek a román írásbeli vizsga tételei az idei érettségin, de abban valamennyien megegyeztek, hogy a tudás nem nékülözhető egy ilyen megmérettetésen. „Aki tanult, az most hasznát veszi a tudásának, a szerencsére nem nagyon lehet alapozni” – mondta a maszol.ro-nak az egyik marosvásárhelyi diák, miután kijött az épületből.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban a csak a ballagásokon használt főbejáraton mentek be és jöttek ki a vizsgázók. Hétfőn délelőtt a román írásbeli lejárta előtt egy jó órával már családtagok, hozzátartozók lesték a kaput, és kérdéseikkel halmozták el a kilépőket. A reál osztályos Lőrincz Tamás érdeklődésünkre elmondta, az első és második tétel könnyű volt, aki tanult, annak a harmadikat sem volt nehéz megoldania.

A szintén reál szakos Székely Károly nem azt kapta, amit szeretett volna. Így magától értetődik, hogy nehéznek tűntek a tételek, de nem annyira, hogy ne kapjon átmenő, vagy még annál is jobb jegyet. „Kilencest szerettem volna írni, ez most úgy érzem, nem sikerül” – magyarázta a diák, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem gyógytornász szakán szeretne továbbtanulni. Csatlós Csabának mindhárom tétel jól ment, míg a humán szakosok közül néhányan arról számoltak be, hogy nehéz volt a román írásbeli vizsga.

Az iskola előtt álldogálók között volt aki a testvérét, más a barátnőjét, vagy a gyerekét várta. „2009-ben érettségiztem, akkor még nem voltak kamerák, de ugyanilyan nehéz volt a vizsga” – magyarázta egy fiatalember. Elmondta, a Bolyaiban érettségizett, ahol a valódi tudást tükrözik a jegyek: aki tanul, annak az előmenetelén is meglátszik a készülés.

A tizenegyedikes Noémi a barátnőjét várta, és kíváncsi volt, milyen lesz, mire számíthat egy év múlva. Most éppen vakációzik, de a tanévben már eddig is az érettségire összpontosított, nem hagyja utolsó évre a felkészülést – mondta a maszol.ro-nak. Az írásbelit negyedórányi késéssel kezdték meg a diákok a Bolyaiban, egyébként más fennakadás nem történt.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?