Nyolc "történelmi tény", amivel átvertek az iskolában

Mítoszromboló összeállítást közölt a buzzfeed.com. A portál nyolc olyan állítást cáfol, amelyeket eddig történelmi ténynek hittünk.

1. Charles Robert Darwin természettudós az evolúcióelmélet kidolgozója. Valójában az elméletet Darwin nagyapja dolgozta ki, unokája verset írt róla, nem tudományos munkát.

2. Charles Lindbergh 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül. Valójában az angol John Alcock and Arthur Brown pilótapáros repülte át először az Atlanti-óceánt 1919-ben, amikor Newfoundlandből hazarepültek Blighty-ba. Alcockot és Brownt V. György király lovággá is ütötte.

3. Levi Strauss (1829-1902) a farmernadrág atyja. Valójában az 1870-es évek végén egy amerikai szabó, Jacob Davis kezdett el fémszegecses nadrágokat készíteni, de nem volt pénze szabadalmaztatni. 1873-ban Levi Strauss a saját neve alatt dobta piacra a ruhadarabot.

4. Thomas Crapper az öblítéses vécé feltalalója. Valójában Sir John Harington, I. Erzsébet angol királynő udvaronca alkotta meg az öblítéses vécét, Crapper csak a golyós szelepet találta fel.

5. Thomas Edison amerikai elektrotechnikus az izzólámpa feltalálója. Valójában Humphry Davy angol tudós találta fel a villanykörtét 1800-ban, Edison javított rajta, hogy hosszabb ideig világítson. Állítólag a javított változat sem az ő munkája, hanem a kanadai Henry Woodward és Matthew Evans párosé, akik eladták a jogot Edisonnak.

6. Johannes Gutenberg német ötvösmester a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálója. Valójában a koreai Choe Yun-ui már 1234-ben, Guttenberg előtt 200 évvel nyomtatott könyvet.

7. A Püthagorasz-tétel felfedezését és első bizonyítását az i. e. 6. században élt matematikusnak és filozófusnak, Püthagorasznak tulajdonítják. Valójában indiai, görög, kínai és babilóniai matematikusok már ismerték a tételt jóval Püthagorasz előtt, és a kínaiak be is bizonyították.

8. Kolumbusz Kristóf  az amerikai kontinens felfedezője. Valójában Kolumbusz nem is érte el Amerika partjait, 1492-ben csak a  Krib-szigetig jutott. Leif Erikson viking felfedező volt az első európai, aki elérte a kontinentális Észak-Amerikát, pontosabban a mai Új-Fundland (Kanada) területét, 500 évvel Kolumbusz megszületése előtt.

 

Kimaradt?