A lótenyésztés magyar hagyományait ünnepli a székelyvéckei lófuttatás

Huszárok, íjászok, második világháborús katonák, illetve egy csikós ostorcsattogtató produkcióját is megtekinthették mindazok, akik kilátogattak a hétvégén Székelyvéckére, a második alkalommal megrendezett Marosszéki Lófuttatásra.

Fekete Pál székelyvéckei polgármester a maszol.ro-nak ahogy elmondta, az ötlet három-négy lovas embertől származik, ő felkarolta, és a tavaly megszervezték az első, most meg a második lófuttatást. A falutól két-három kilométerre található Herésben került erre sor, ahol a helyiek mellett szép számban érkeztek Marosvásárhelyről, de még távolabbról, magyarországi településekről is, hogy végignézzék a lovas parádét, majd részt vegyenek az azt követő programokon.

A lófuttatás fővédnöke Kelemen Márton, a Maros megyei tanács alelnöke volt, aki érdeklődésünkre arról beszélt, hogy ezzel a rendezvénnyel a lovas kultúrát szeretnék népszerűsíteni, az érdeklődést felkelteni.

„A lovasnak fürge ésszel, jó szemmel, hidegvérrel és erős testi alkattal kell rendelkeznie” – sorolta Csontos János, a verseny irányítója, maga is lovas ember, a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-Őrző Közhasznú Egyesület elnöke. Csontos János arról beszélt a maszol.ro-nak, hogy ez egy új turisztikai termék, amely most született és amelynek máris sikerült a Nemzeti Vágta, a Székely Vágta és a Partiumi Vágta soraiba emelkednie. „Ez a verseny elsősorban a lótenyésztést minősíti, ugyanakkor egy új időszakot indít el” – magyarázta a Debrecenből érkező szakember. A XXI. században ugyanis a technika háttérbe szorította a lovat, a lovas foglalkozásokat, ezért meg kell találni azt az új funkciót, amely továbbviszi a hagyományt és nem engedi, hogy az ezeréves múltra visszatekintő magyar lovas szokások kihaljanak. „Európa megtalálta már ezt a funkciót, most Magyarországnak, a Kárpát-medencének is meg kell találnia” – mondta Csontos János.

A döntőben Nagy Zoltán, Seres Tamás, Zsigmond János és Fazakas Géza mérte össze ügyességét és lova gyorsaságát. Végül Fazakas Géza Herceg nevű lovával nyerte el az idei lófuttatás első helyezését.

Kimaradt?