Magánadományból kapott új steril szobát a transzplantációs központ

Nem mindennapi eseményre került sor péntek délután Marosvásárhelyen a hematológiai és transzplantációs központban: emlékplakettet avattak egy ott kezelt beteg emlékére, akinek hozzátartozói közel negyvenezer euró adománnyal támogatták a kórházat.

Dr. Benedek István, a csontvelő-átültetési központ vezetője elmondta, nyugaton természetes gesztusnak számít, hogy valaki jelentősebb összeggel támogat egy egészségügyi intézményt. Idősebb Fikó Istvánt akut leukémiával kezelték, de súlyos állapota és idős kora miatt nem menthették meg az életét. Fia, ifjabb Fikó István szinte naponta látogatta az édesapját és annak elhunytát követően érdeklődött, hogy mire lenne a leginkább szüksége  a központnak és felajánlotta anyagi segítségét. Fikó István ötletét két társa, Ugran Claudiu és Kerekes Botond is támogatta, így a Triplast kft. - a törvény adta lehetőséggel élve - a jövedelemadó két százalékát a Prohem Alapítványnak adományozta, amiből egy újabb steril szobát tudtak berendezni a transzplantációs központban.

A szakorvos elmondta, jelenleg három steril szobájuk van, de további ötre volna még szükség, ahol a frissen műtött betegeket kezelik, elkülönítve azokat a többi betegtől, megelőzve a fertőzéseket. Egy ilyen szoba kialakításának értéke 50 és 100 ezer euró közötti – tette hozzá Benedek István, aki szeretné, ha a Fikóék példájából kiindulva, más vállalkozók is kedvet kapnának az egészségügyi intézmények támogatására.

Fikó István az újságíróknak elmondta, édesapja halála után eldöntötte, ezzel a gesztussal segít más embereken. „Addig amíg nem sikerül egy steril szobát berendezni, nem támogatunk semmilyen sportklubot, vagy más egyesületet” – ismertette az elhatározást a cég három vezetője közül Fikó, elárulva azt is, hogy az adományozást folytatni szeretnék. A jövőben a kórház gyerekrészlegén terveznek hozzájárulni egy sterilszoba megvalósításához vagy a rohammentőszolgálatnak szeretnének egy egy mentőautót vásárolni.

Az emlékplakett készítője Kiss Levente szobrászművész is jelen volt a leleplezésen. A maszol.ro-nak elmondta, szívesen vállalta a felkérést, bár személyesen nem ismerte azt, akiről a portrét készítette, de sok időt töltve a családdal, úgy érzi, sikerült megértenie, hogy emberileg ki is volt Fikó István. 

Kimaradt?