Szombaton avatják a temesvári református központ új épületszárnyát

Temesváron szombaton avatják a Makovecz Imre tervei alapján épülő Új Ezredév református központ új épületszárnyát.

A temesvári Új Ezredév református gyülekezet az Ópusztaszeri nemzeti történelmi emlékparkkal, a Szeged-Csanádi római katolikus egyházmegyével, és Mórahalom önkormányzatával közösen elkészített pályázaton nyert 413 ezer euró (127 millió forint) EU-támogatást. A négy partner közös projektje ökumenikus vallási útvonalak kialakítására irányult a romániai Temes és a magyarországi Csongrád megyében.

A projekt keretében a temesvári Új Ezredév református központnak egy olyan épületszárnyát építették fel, amelyikben konferenciák, ökumenikus istentiszteletek és kiállítások szervezésére alkalmas tereket, vendégszobákat és irodahelyiségeket alakítottak ki.

A most felépített épületszárnnyal mintegy 30-35 százaléka készült el annak az épületegyüttesnek, amelyet Makovecz Imre és munkatársai Temesvárra terveztek. Gazda István, az Új Ezredév református gyülekezet lelkésze az MTI-nek elmondta, abban reménykednek, hogy a magyar állam is segíti majd az építkezés befejezését. A lelkész arra a tavaly októberben elfogadott kormányhatározatra utalt, amelyben a magyar kormány kabinet Makovecz Imre életművének a gondozásáról döntött.

"Az épületegyüttes az egyházi funkciók mellett az 1989-es romániai forradalom győzelmét is hirdeti, hiszen a romániai rendszerváltozás a Tőkés László vezette temesvári református gyülekezetből indult. Reménykedünk abban, hogy decemberre, a forradalom 25. évfordulójára sikerül befejezni a már korábban felépített épületszárnyat, 2017 októberére, a reformáció ötszázadik évfordulójára pedig sikerül befejezni mindazt, amit Makovecz Imre Temesvárra álmodott" - tette hozzá a temesvári Új Ezredév református gyülekezet lelkésze.

Kimaradt?