A Facebook sztárja lett a székelyföldi kettős szivárvány (FOTÓK)

Óriási szivárvány mutatkozott Székelyföld fölött szerdán, a késő délutáni órákban. Népszerűségét tekintve felmerült az ötlet: az amerikai hurrikánokhoz hasonlóan kapjon nevet is az égi tünemény.

A kettős szivárvány már önmagában feltűnő jelenségnek számított a hirtelen lezúduló hatalmas csapadékmennyiség után. Népszerűségét azonban nem is szépségének, sokkal inkább a méretének köszönhette: a Facebook-on terjedő fotók szerint teljesen átfogta Székelyföldet. Készültek felvételek róla Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Zetelakán, Sóvidéken, Marosvásárhelyen is.

A szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik. Akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Színeit a fehér fény szétszóródása okozza, amint az áthalad az esőcseppeken.

Néha egy halványabb és vastagabb másodlagos szivárvány is látható. A kettős szivárványokat az okozza, hogy a fény egy része a csepp elejéről is visszatükröződik, és 50-53°-ban távozik. A második tükröződés eredményeként, a másodlagos szivárvány színei fordítottak, a kék van kívül és a vörös belül. 

Kimaradt?