Lerombolná a politikai tabukat Vass Levente

Rendkívüli, úgynevezett „taburomboló” sajtótájékoztatón osztotta meg az RMDSZ-szel kapcsolatos meglátásait és változtatási ötleteit az újságírókkal Vass Levente, SZKT-tag, Marosvásárhely korábbi polgármesterjelöltje.

Marosvásárhely: szövetségi város

Az urológus főorvos, államtitkár-jelölt vitaindítónak is szánta az unitárius egyház tanácstermében szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót. Szerinte Marosvásárhelyen az a jellemző, hogy suttogva és félve beszélnek és nem egyenesen azokról a politikai kérdésekről, amelyek a magyar közösséget érintik. Éppen ezért Vass Levente azt szeretné, ha sikerülne „újrakövezni a politizálás útját”.

Ez a szimbolikus kijelentését három vásárhelyi utcakővel is megerősítette Vass. Azt mondta: ha Marosvásárhely hagyományosan stratégiai fontosságú az RMDSZ számára, illetve fontos szimbolikus erővel rendelkező frontváros, akkor legyen hagyomány az is, hogy néhány szövetségi szintű intézmény itt tevékenykedjék. „Legyen Marosvásárhely az RMDSZ Washingtonja!” – hangsúlyozta a politikus, miután bemutatta a Marosvásárhely: szövetségi város címet viselő első követ, azt javasolva, hogy meg kell erősíteni Marosvásárhely politikai és regionális központi szerepét.

Ennek érdekében az lenne szerinte legjobb, ha a Szövetségi Elnöki Hivatal Marosvásárhelyre költözne. Ugyanakkor egy bejelentést is tett Vass Levente: az RMDSZ platformok országos központjukat Marosvásárhelyre telepítik.

Korlátozott mandátumszám

A Korlátozott mandátumszám felirat állt az asztalra tett második kövön. Ezzel azt a javaslatát hangsúlyozta Vass Levente, hogy a 2016-os parlamenti választásoktól kezdődően legfeljebb három bukaresti parlamenti mandátumot tölthessen be egy-egy marosvásárhelyi, Maros megyei RMDSZ politikus. Ezzel az intézkedéssel a fiatalokat és azokat a kiábrándultakat szeretné megszólítani és az RMDSZ-hez vonzani Vass, akik kiábrándultsága, vagy közömbössége miatt szavazatvisszaesés tapasztalható.

„Senkinek sem lenne szabad életreszóló bérletet váltania a képviselői vagy szenátori tisztségre. A politikusi bérletváltás egyik pártra sem jellemzőbb, mint éppen az RMDSZ-re. Ez az RMDSZ egyik legnagyobb belső működési hibája Ez is igazi tabu téma. Ezen változtatnunk kell. És ezt úgy kell elkezdeni, hogy beszélünk róla” – tette hozzá.

Felelősségvállalás

A harmadik kövön a Felelősségvállalás volt olvasható, ami alatt azt értette Vass levente, hogy a választások alatt is legyen mérhető és nyilvános a kitűzött cél, ami, ha nem teljesül, járjon következményekkel.

„Az eddigiekben mindig azt mondtuk, hogy a helyi vezetők vállaljanak felelősséget abban az esetben, ha nem tartják magukat a kampányban és a mandátum ideje alatt megígértekhez. Sajnos, az eddig elvárt mutatók, indikátorok számonkérése elől sok politikus kitérhet, az egységretorika, kisebbségi érdekvédelmi kérdések és részsikerek eredményként való beállításával” – fogalmazott Vass.

Közvitákra van szükség – jelentette ki végül a politikus, aki szerint a nagy romániai magyar közviták rendre elmaradnak, aminek viszont nem szabadna így történnie.

 

 

 

Kimaradt?