Minisztériumi vizsgálat indult egy magánegyetemen

Ellenőrző bizottságot küldött ki a Bioterra Egyetemhez Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, miután csütörtökön 40 felsőoktatási alkalmazottat korrupció és hamis okiratkiállítás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség. Többek között a Bioterra egyetem rektorhelyettese ellen is vizsgálatot indítottak a korábban említett vádak miatt, csütörtökön a rendőrség az illető otthonában házkutatást tartott.ecaterina-andronescu1

A dékánt és dékánhelyettest azzal gyanúsítják, hogy bizonyos összegek fejében nagyobb licenszvizsga-jegyet adtak a diákoknak. A minisztérium bizottsága azt fogja megvizsgálni, betartotta-e az egyetem az osztályzási, oklevélkiállítási és tartalmi előírásokat. Andronescu közölte: az ellenőrzést csütörtökön elkezdik, és a minisztérium emberei annyi időt fognak szánni az átvizsgálásra, amennyi szükséges ahhoz, hogy minden szempontot tisztázzanak.

A negatív reklám miatt hallgatókat veszíthetnek

Cornel Trandafir, a bukaresti Bioterra magánegyetem rektora elmondta: az intézmény valamennyi vezetője érdekelt abban, hogy az intézményben felmerült kérdéseket tisztázzák. Közölte: a rendőrségtől tudta meg, hogy a dolgozatokért felelős egyik tanáruk ellen korrupció miatt bűnvádi dossziét állítottak össze.sediu2

„Jelenleg az egyetem valamennyi karán ellenőrzik a titkárságokat. Nekünk is érdekünk az ügy mielőbbi tisztázása, mert ez az eset negatív reklám az intézmény számára, és ez a vád igen fontos a jövendőbeli hallgatók szempontjából is" – fogalmazott Cornel Trandafir. Hangsúlyozta: akkor is, ha nem igazolódik be a vád, a rossz már megtörtént. A rektor elmondása szerint semmilyen problémája nincs az egyetemen elindított minisztériumi ellenőrzéssel.

Román „diplomagyárak”. A hazai felsőoktatásban nem új keletűek a hasonló botrányok: 2009-ben például kiderült, hogy Románia legnagyobb magánegyeteme, a Spiru Haret engedély nélkül működött évekig, így körülbelül százezer diplomát bocsátott ki törvénytelenül. A mostani botrány által érintett Bioterra egyetem pedig 2000-ben úgy adott ki diplomákat, hogy nem rendelkezett engedéllyel az oktatási minisztérium részéről. Romániában a magánegyetemek zömét diplomagyáraknak tartják, amelyek meglehetősen jövedelmezők a diákok által fizetett tandíjak miatt. A munkaerőpiacon csekély az elismertsége ezeknek a diplomáknak, a fiatalok számára azonban így is erős csábítást jelent, hogy komoly erőfeszítés nélkül szerezhetnek egyetemi oklevelet.

Kimaradt?