Egészségnapot szerveztek Marosvásárhelyen

Miért fontos az egészség megőrzése idős korban is, mire figyeljünk, hogyan őrizzük meg testi-lelki-szociális egészségünket, mit tegyünk, hogy jól folyamatosan jól érezzük magunkat, egyensúlyban legyünk környezetünkkel, a természettel és önmagunkkal?

Ezekről a témákról hallgathattak előadásokat és kérdezhették a szakembereket azok a marosvásárhelyiek, akik részt vettek a a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja, a Gedeon Richter Románia és a Procardia Alapítvány által szervezett Egy nap az egészségért címet viselő rendezvénysorozaton a Deus Providebit Tanulmányi Házban.

A program célja az idősek figyelmének ráirányítása az egészség fontosságára, az egészségügyi ismereteinek bővítése és a prevenciós gondolkodás népszerűsítése volt. Ahogy Ludscher László, a Gyulafehérvári caritas igazgatója a maszol.ro-nak elmondta, a számos tevékenység mellett, amit szervezetük nyújt az érintetteknek, ezzel a rendezvénnyel még szélesebb körben szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, az egészség megőrzésének jelentőségére.

„Mert az egészséggel egyre gyakrabban foglalkozunk, ahogy annak ellenkezőjével, a betegséggel is. Nagyon sokszor leegyszerűsítjük egészségünket arra, hogy a testünk, a szervezetünk rendben vannak, holott ma már testi-lelki-szociális jóllétről beszélünk” – mondta az igazgató megnyitó beszédében. Kikeli Pál István professzor, kardiológus szakorvos, a Procardia Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy nem elégséges időskorban figyelni az egészség megőrzésére, azt már kisgyerekkorban el kell kezdeni. Az alapítvány már több mint 40 éve cselekszik és üzeneteket fogalmaz meg e téren.

A megnyitót követően Bartha Zsuzsa fizioterapeuta Hasznos tippek a derékfájásra címmel interaktív előadást tartott a hát-, derék-, fej- és nyakfájás okairól, a helyes testtartásról.

A délelőtt során szakorvosok tartottak négy témában előadást: Kikeli Pál István, kardiológus professzor Az idős kór kardiológus szemével, Bérces Judit, tudományos főkutató “… Gyenge létemre így vagyok erős…” címmel, Preg Zoltán belgyógyász szakorvos, egyetemi tanársegéd az idős páciens belgyógyászati betegségeiről, Germán Salló Márta kardiológus főorvos, egyetemi adjunktus arról értekezett, hogy ki harcol az idős női szívekért.

A rendezvényt Buta Árpád Attila előadóművész zenés összeállítása zárta.

 

Kimaradt?